Ett år till med gammal bil

Jag har senaste halvåret funderat på att köpa en lite dyrare bil för att sänka bränslekostnaderna. Hur jag än vänder och vrider på det så har det dock varit omöjligt att räkna hem en bil i hundratusenkronorsklassen. Köper jag en mindre dieselbil och räknar kvarvarande milen så är bara värdeminskningen minst 10 kr per mil (medräknat lite buffert för reparationer). Sedan har jag faktiskt en alternativkostnad. Om jag lägger 100 KSek på banken eller köper aktier så erhåller jag ränta/avkastning.

I helgen köpte jag därför en lite äldre bil till en billig peng. Den kräver lite omsorg av mig under ett par kvällar i garaget, men sedan kan jag förmodligen åka ett år med 3 kr värdeminskning per mil i en hyfsat komfortabel kvalitetsbil. Jag har haft lite tur när det gäller detta köp då jag genom några timmars arbete i garaget kan flerdubbla värdet. Till värdeminskningen kommer försäkring och skatt som blir omkring 2 kr till per mil. Service, smågrejer och däck borde räcka med 2 kr per mil och återstående del som är bränslet hamnar uppskattningsvis på 11 kr milen. Kommande år klarar jag mig alltså på 18 kr per mil. Skulle jag köra bilen ett år till är jag nere på 15 kr per mil i totalkostnad, helt utan att behöva binda upp en massa kapital.

Nu när det blivit lite mer klarhet i huruvida vi ska behöva binda upp en större summa pengar eller inte på min pendlarbil är det dags att fortsätta köpa aktier. Det finns en hel del bolag som blivit intressanta senaste tiden och tanken är att köpa en post varje vecka framöver. Försvagningen av dollarn innebär att det är mest aktuellt med att utöka innehavet i AIG samt påbörja ett innehav i Walmart och Citigroup.

/J

Publicerat i Budget. Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

3 Responses to Ett år till med gammal bil

 1. Fri vid 42 säger:

  Läste någonstans att begagnade bilar alltid är strukturellt undervärderade och därför bör man aldrig köpa en ny bil och aldrig sälja en begagnad. Alltid svårt att räkna hem att byta bil utan det ska man bara göra när det blir absolut nödvändigt, då tror jag dock att man verkligen ska tänka efter och köpa något som kan hålla länge både rent fysiskt och med tanke på familjesituation då transaktioner (dvs byta bil) alltid kostar pengar…och tid…

  Besök gärna min nya blogg http://frivid42.com/

 2. Fri vid 42 säger:

  Skrev en kommentar igår men den verkar ha försvunnit, hur som helst håller jag med om att det ofta är svårt att räkna hem en ny bil. Jag gör så att jag köper bättre begagnade bilar och har dem till det att de går i graven tycker att det ger den lägsta kostaden. Det kostar mycket tid, energi och pengar och ständigt byta bil så när man har köpt en ska man köra den så länge som möjligt…

  Kolla gärna in min nystartade blogg:-)

  • investerailivet säger:

   Hann inte med att godkänna kommentaren förrän nu. Det är som du skriver mest ekonomiskt att köra begagnade och sedan försöka ha så lång tid mellan bytena som möjligt. För min del är det dock ett intresse som styr att jag byter ut bilen lite oftare 🙂 Lägger några kvällar om året i garaget men det är som sagt ett fritidsintresse som dessutom minskar kostnaderna.

   Har varit inne och kollat på bloggen, ska bli spännande att följa er resa. Själv har vi omkring 10 år kvar om allt går enligt plan.

   /Investerailvet

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.