Kunna sluta jobba samtidigt som våra föräldrar går i pension

Efter att det orange kuvertet damp ner i brevlådan har jag filosoferat en del kring hur våra liv skulle kunna se ut när vi har möjlighet att sluta jobba. Det är inte alls orimligt att vi kan ha kommit upp i de ekonomiska förutsättningar där vi kan sluta jobba samtidigt som våra mammor går i pension. Barnen närmar sig då samtidigt tonåren, vilket innebär att vi kommer bli mer flexibla också. En del drömmar vi har innebär att vi ska leva utomlands under vissa perioder av året, vilket blir lättare när barnen kan klara sig själva.

Varför sikta på något som är 10-15 år fram i tiden? När jag funderar på vår omgivning, och framförallt släktingar, så fastnar jag alltid på en punkt. Vad våra föräldrar, och för den delen deras vänner och bekanta, orkade med när vi var yngre. De jobbade och uppfostrade tre barn samtidigt, köpte hus, köpte sommarstuga och renoverade den, tog långa semestrar osv. Ett par årtionden senare ser det dock annorlunda ut och det som tar mest energi har tyvärr blivit jobben. Denna omfördelning kan bero på många olika saker, mindre energi, ökande trötthet eller också tuffare arbetssituationer. Oavsett anledning så siktar vi på att ha samma energi till det som vi själva vill göra i livet även när vi blir äldre. Att då inte behöva jobba när vi är i 40-års ålder kommer lämna mycket energi över till annat. Ser man till uppoffringarna så byter vi ut 10-15 år med genomtänkt konsumtion, ett högt sparande och en del tid på investeringar mot förhoppningsvis 40 år utav ett liv utan ekonomiska bekymmer.

Det funderas ofta kring om jag spenderar för lite tid med familjen. Den tiden vill jag verkligen inte skjuta upp i tio år, utan givetvis redan nu spendera tillsammans med dem jag älskar. En ständig avvägningsfråga, som jag hoppas kunna balansera rätt. Jag har som långsiktigt mål att inte jobba mer än 40 timmar per vecka, samt att ta ut 8-10 veckor ledighet per år. Det som vi själva glömmer bort är att vi närmaste 10 åren förmodligen inte kommer ägna lika mycket tid åt hobbyer som de flesta andra, utan istället göra det när vi inte behöver jobba längre.

/J

Publicerat i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

Kommentarer är avstängda.

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.