Leva för att jobba

Gårdagens inlägg om utgifter leder vidare till dessa tankar. I dagens samhälle är det en norm att jobba 40 timmar per vecka (minus eventuell ATK) hela året runt tills man unnar sig sina 25-30 semesterdagar. Lönen man drar in (oavsett hur mycket) ska spenderas. Majoriteten lever helt enkelt efter sin inkomst – ökade inkomster innebär även ökade utgifter för konsumtion hos de flesta.

Det är ett fåtal personer som jag träffat på som jobbar just så mycket de behöver för att ha råd med det de vill göra. Man nöjer sig med att vara timanställd och tackar nej till mer jobb än vad man erbjuds då man redan fått in pengarna som krävs för att leva på det sätt man önskar. Ett annat sätt kan vara att jobba intensivt i några månader för att sedan leva i lugn och ro utan att behöva jobba kommande halvår.

I dagens samhälle är det inte det lättaste att jobba mindre än 40 timmar per vecka. De flesta sociala skyddsnät kräver att man jobbar heltid om man vill ha den tryggheten. Även de flesta arbetsgivare är inte villiga att ha en anställd som ”bara” jobbar halvtid. Personligen hade jag föredragit att bara behöva jobba ett halvår åt gången. Tyvärr så är detta dock inte möjligt idag med den typen av tjänst som jag vill jobba med.

Lösningen som vi har valt är att jobba först som alla andra, 40 timmar per vecka, för att sedan kunna sluta jobba helt (förhoppningsvis innan vi hunnit bli 40 år gamla). Denna form kräver mest disciplin och som jag ser det är det även av stor vikt att man trivs under hela resan med livet man lever. Har man bestämt sig för att spendera så lite som krävs för att må bra och sedan kan spara och investera 25-50% av inkomsterna går ett år fort. Det är i alla fall vår erfarenhet och förutom att vi lever i nuet kan vi se hur fundamentet för vår framtid är på god väg att bli klart, för att sedan kunna resa vårt drömslott.

/J

Publicerat i Arbete vs. Fritid. Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

One Response to Leva för att jobba

  1. Frihetsfonden säger:

    Trevligt mål och också väldigt liknande en framtid jag själv ser fram emot. 🙂

    Mvh,
    Frihetsfonden

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.