Mål

Senaste tiden har gått med rasande fart. De är de första dagarna där jag inte jobbat mer än 9 timmar per dag vilket är skönt och förhoppningsvis ska stabiliseras ännu lite lägre framöver (med en del toppar). Det har inte funnits någon tid till varken aktier eller andra ekonomiska uppföljningar/uppdateringar senaste tiden. Istället har jag filosoferat för mig själv under tiden till- och från jobbet.

Just konkreta målen har varit huvudämne de senaste dagarna. Vi är återigen i en situation där vi inte kan sätta någon konkret ”prognos” på totala inkomsterna framöver. Det tar emot att ta ut FP för att uppnå ett sparmål när vi hellre vill spara dagarna till en långresa framöver. Därför har jag istället tänkt att sätta mål på våra utgifter. Jag är inte helt klart med själva summan då vi först måste följa upp en hel månad med våra nya förutsättningarna på utgifterna men sätter en summa på omkring 21500 kr. Vi har egentligen filosofin/målet att spara 50% av inkomsten men det förutsätter att vi har två löner varje månad.

Målen ska vara genomtänkta och långsiktiga, de två ovanstående siffrorna innebär att vi borde komma upp i minst 43000 kr per månad netto så småningom. Även nysparandet är därmed relativt konkret. Allt över 21500 kr samt på längre sikt minst samma summa ska sparas. EK borde därmed öka med över 250k per år (utan någon avkastning).

Nu till den svåraste biten att ha ett mål för, avkastningen, många jämför sig mot index och andra räknar på genomsnittliga aktieavkastningen senaste 100 åren. Målet jag har i mitt huvud är minst 10% årligen. Varje år ska vårt EK därmed ha ökat med nysparandet + 10% på EK vid årets slut. Ska man vara ”fullinvesterad” är detta dock ett omöjligt alternativ. Marknaden drar med all säkerhet ner nästintill alla portföljer vid en nedgång. Antingen måste man hedga med terminer eller blir en tradare för att ens ha en chans. Frågan är om man inte till slut kommer hamna vid målet – att överprestera index….

Om några dagar hoppas jag att vi kommit fram till fasta mål. Då skulle vi kunna räkna på var vi kan förvänta oss att hamna i EK om tio år 🙂

/J

Publicerat i Uncategorized. Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

Kommentarer är avstängda.

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.