Investera istället för att amortera!?

Ett ganska känsligt ämne att prata om är amortering. Huslånet används helt enkelt som en bankomat för att exempelvis finansiera bilköp eller ha råd att leka på börsen. Det är så klart upp till var och en men i många fall är det aktörer som tjänar pengar som påverkar en stor del när det handlar om att placera sina pengar i aktier/fonder istället för att amortera. Bankerna tjänar pengar på lånet samt ännu en gång på fondavgifterna. Det finns även många studier som visar att förståelsen för fonder, avkastning, risk osv. hos många är väldigt liten och man helt enkelt är tvungen att lita på rådgivaren (säljaren av bankens produkter).

Det är även rätt logiskt och säkerligen ”rationell” från spararens (=låntagarens) perspektiv i nuvarande ränteläget samt avkastningen på aktiemarknaden senaste åren att göra så. Låna pengar med 3% ränta och investera i index som gått upp 20% samma år har varit en rätt bra affär. Det är dock inte många som med all säkerhet kunnat förutsäga detta för två år sedan. Är det dessutom sannolikt att räntan är kvar på dagens (rekordlåga) nivå samt indexen som rör sig omkring ATH kommer stiga 15% nästa år?

Att inte amortera innebär att man ligger kvar på en högre ränterisk. En högre ränta kan förmodligen även innebära högre avkastningskrav i många aktier vilket medför sämre (eller tom. negativ) kursutveckling. Aktierna har man köpt med ”lånade” pengar så vid en negativ utveckling innebär det att ”lånet” inte täcks, samtidigt börjar utgifterna för lånet stiger. Avkastningskravet sjunker ihop med räntan och då påverkas underliggande tillgångens värdering. Samma gäller tvärtom om räntan går upp, då ökar kravet på avkastningen och tillgångens värde sjunker på marknaden.

Det är nästan alltid så att motivationen är att man får bättre avkastning i fonder än vad huslånet kostar. Att reflektera över risken verkar dock få personer göra. Är man dessutom så säker på sin sak så kan man belåna sina aktier istället (något högre ränta?). Det blir då tvångsförsäljning av aktierna istället för att huset hamnar hos kronofogden.

/J

Publicerat i Budget. Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

4 Responses to Investera istället för att amortera!?

 1. Per Wigren säger:

  Nu känns som ett ganska bra tillfälle att börja amortera. Med börsen nära ATH känns nersidan större än uppsidan även om det fortfarande finns en stor potentiell uppsida. Att sälja av sina aktier för att amortera känns kanske inget vidare om man tror på fortsatt uppgång men en bra idé kan vara att använda kommande löner till att amortera istället för att köpa på sig ännu fler aktier.

  • investerailivet säger:

   Precis. Låga ränteläget kommet att vara kvar ett antal månader (6-24) och då finns det utrymme att amortera lite extra. Börsen är oftast ett steg före och om räntan förväntas vara högre om ett par år kommer utvecklingen att bli sämre framöver.

 2. Magnus säger:

  Finns det någon enkel graf någonstans som jämför styräntan med genaral ndex, jag undrar om det är nya tider nu pga att i princip hela västvärden är högt belånad och det är otroligt svårt för politiker och riksbanker att höja räntor utan att broms ekonomisk tillväxt.

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.