Hyresvärdens intressen?

Tror inte att vi nämnt det men vi har sagt upp vår lägenhet i storstaden. Alternativet var att hyra ut i andra hand och med riskerna som det innebär kändes det inte riktigt värt det hela. Det är trots allt vi som ska lämna över till hyresvärden och i vår tur kräva andrahandshyresgästen på ersättning om något förstörs, samma gäller med hyran. Jag ska säga att det är rätt skönt att slippa leta reda på någon som man litar på samt ha den turen att den verkligen vill bo kvar hela perioden. Varje gång som en nyckel ska lämnas över till en ny hyresgäst skulle innebära en bensinkostnad på 800 kr (plus tidsåtgången). Dessutom skulle vi aldrig flytta tillbaka till en tvåa, även om vi skulle hamna i samma stad igen. Jag har även lärt mig att varje extra sak man inte behöver tänka på eller engagera sig i ge utrymmet till att fokusera lite extra på något annat 

Nu till det som gör mig lite irriterad. Det är just att det inte finns något intresse av hyresvärden (kommunalt bolag) att lägga upp lägenheten med ett tidigare inflyttningsdatum än vårt kontrakt har blivit uppsagt till. Jag kan förstå att man inte gör det om det finns en risk att det blir ett glapp i hyresintäkten men när det finns en större efterfråga än utbud är det för mig svårt att förstå.

Det borde vara i deras intresse att både göra den som ska flytta ut och någon som behöver en lägenhet den tjänsten. Privata hyresvärdarna som vi har haft har varit mer tillmötesgående i liknande situationer. Det är inte den ekonomiska påverkan som gör mig upprörd heller då vi alltid utgår från kontraktstider (mobiloperatör, internet, el osv.) utan det att man utan problem skulle kunna öka antalet tillgängliga lägenheter. I vårt exempel har vi bott där i två år och eventuellt skulle vi kunna lämna lägenheten 2 månader tidigare. Även om det bara handlar om en månad så hade det inneburit 1/25= 4% mer ledig lägenhet i förhållande till vår hyrestid (två månader innebär 8%).

Nu finns det en lite chans att den nya hyresgästen vill flytta in tidigare men det innebär även då ett andrahandskontrakt (för den korta perioden) vilket inte är lockande när man bor på annan ort. Spännande att se vad resultatet blir, det är väl bara att inse att hyresvärden i detta fall är till för att hålla sig till alla kontrakt istället för att förmedla en lägenhet som står tom till en ny hyresgäst som behöver ett boende så fort som möjligt.

/J

Publicerat i Övrigt. Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

One Response to Hyresvärdens intressen?

  1. Pingback: Hyresvärdens intressen? en uppdatering | Investera I Livet

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.