Livslängd – hus

Efter inlägget om räntan som även uppmärksammades av Per Penning har jag även valt att specificera några tankar kring hur länge man kan förvänta sig att ett hus ska hålla. Det är inte så att huset kommer ramla sönder efter ett visst antal år, däremot borde man ta med i beräkningarna hur länge olika komponenter i ett hus kan förväntas hålla (alternativt behöver bytas ut av ”kosmetiska” skäl). Eftersom jag själv inte har någon erfarenhet av att ha ägt ett hus i 25 år googlade jag runt lite för att hitta mer info. Denna länk ger en liten fingervisning om vad man kan förvänta sig: Livslängd hus

Det är rätt intressant, men ingen stor överraskning, att de nya materialen håller allt kortare tid. Gamla hus byggdes för att hålla länge och uppfyller sitt syfte som bostad. För hus byggda på 60-talet och framåt har det däremot sparats in på grundfunktionerna och spenderats mer pengar på lyx, teknik och design.

I den korta presentationen anges många tunga komponenter (mätt i pengar) att hålla omkring 15-40 år. Tätskikt i badrum, tak, fasad, fönster, vattenburen värme osv. kommer förmodligen alltså behöva bytas ut minst en gång på 50 år (kanske tom. två). Det innebär alltså att jag även om underhållet görs löpande kommer få renovera hela husets värde en gång till under kommande 30-50 år.

Det som är skrämmande är att detta inte alltid görs. Många köper ett nytt hus där ingen vet hur länge den ”nya” byggtekniken/materialen kommer att hålla. Fasadbyten krävdes inte särskilt ofta på gamla hus men är idag ofta förekommande pga. fuktskador. Ett nytt hus innebär att allt åldras samtidigt också och i kombination med att man inte underhåller huset, samtidigt som man inte amorterar i en takt på 30 år (och priserna inte stiger 6% per år framöver), är kontentan av det hela att man konsumerar mer än man långsiktigt har råd med. Jag säger inte att alla gör på det viset, men man hör sällan att det räknas på framtida renoveringar i budgeten, inte ens banken nämnde det inför lånelöftet. Dessutom ser man att många 80-talshus säljs rätt slitna för ofta höga belopp.

Även om man alltså amorterar 3% per år och inte avsätter pengar till renoveringarna så hamnar man troligtvis långsiktigt på +/- 0 då man om tio år behöver ta upp nya lån igen för att exempelvis byta ut badrummet. Att äga hus är en dyr historia och det kan vara ekonomiskt förödande att blunda för framtida utgifter. Gör man en realistisk budget inser man nog direkt vad som är rimligt att betala för att kunna kalla köpet en ekonomisk investering istället för att enbart kunna bo i det.

/J

Publicerat i Husplaner, Uncategorized. Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

Kommentarer är avstängda.

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.