Varför Civilekonom?

Tänkte skriva ner lite tankar om varför jag valde att bli civilekonom, dels för att motivera andra som går i tankar att läsa på universitet men även för att själv reflektera över det.

Jag har alltid haft ett intresse av teknik (byggnationer, fordon, design, produktion mm.) och även vuxit upp med egenföretagare och entreprenörer i min omgivning. Ett annat intresse jag har haft sedan jag var liten är att göra affärer, att köpa något för hälften av dess värde när man vet om att man kan sälja det senare under dagen för det dubbla. Det började med serietidningar och andra samlarprylar för barn. Fortsatte sedan med mopeder och bilar. Det har alltid funnits det intresset att kunna åtgärda fel på något (tekniken) och sedan sälja det för mer än jag köpte. Under tonåren hade inte tid något högt värde räknat i kronor. Däremot gick det alltid åt pengar. Lönen från sommarjobben samt diverse andra handelsaffärer räckte lagom för att försörja mig till nästa sommar.

Sedan kom valet till Universitetet (efter ett år jobbandet där jag sparade ihop till en ”jordenruntresa” som blev av tre år senare), jag resonerade mycket kring vad jag skulle välja, ingenjör fanns högt upp på listan. Tjäna mycket pengar på smarta lösningar, jag insåg dock fort att det kunde jag om jag hade tur även göra utan utbildning. Nästa funderingar var vad entreprenörerna i familjen och omgivningen kunde gjort annorlunda för att få det ekonomisk bättre. Det generella svaret är att blir bättre på företagsekonomi. Att kunna räkna på investeringar på ett bättre sätt och ta med alla kostnader i kalkylen. En annan sak kunskapen om konjunkturen, eller att utvärdera olika företagsformer. Skulle mina föräldrar exempelvis haft ett aktiebolag hade min uppväxt ekonomiskt sett säkerligen varit på ett annat sätt.

Jag visste redan för tio år sedan att jag ville bli ekonomisk oberoende innan jag fyller 40 år. Så den mest centrala frågan när jag valde utbildning var hur ska jag bli bra på att öka mitt kapital och sedan kunna leva på avkastningen? Genom att jobba var svaret några år innan, men efter att träffat på personer som investerat i aktier och fonder och fått en avkastning som varit flera gånger högre än räntan väcktes ett intresse till, investeringar i företag! Hur blir man bra på det? Svaret var dels att lära sig genom utbildning och då självklart Civilekonom (finans finans ;)) men även genom att jobba på olika typer av företag. Det är en sak att kunna förstå en årsredovisning men en helt annan att få insyn i hur affärer görs! Jag ångrar inte en sekund den vägen jag gått, det är svårt att tro att jag annars hade satsat på aktier utan istället legat kvar på mina ”dyra” fonder med relativ dålig avkastning. Dessutom har fått de bästa förutsättningarna (kunskapsmässigt samt ekonomisk om några år) att starta ett eget företag som blir framgångsrikt. Nu ska det tilläggas att jag fått ett intresse för företag och utan det aldrig kunnat ta till mig det som lärts ut på utbildningen. Jag har även träffat på en del personer som hamnat fel på en utbildning, det krävs alltid ett intresse för att man ska kunna bli duktig på något!

Sedan finns det en del positiva bieffekter som fås med på köpet när man går på universitet. Man träffar så otroligt många människor med olika bakgrund och får nya vänner för livet. De flesta lär sig att leva på 7000 kr per månad eller jobbar extra på nätterna. Det är både ”festivaler” och finsittningar som gör att man trots pengabrist kan umgås på lika villkor. Jag kan nog lugnt påstå att man i arbetslivet aldrig skulle umgås/träffa så många olika människor. Skillnaden mellan den som gör karriär till VD och en redovisningassistent är helt enklar för stora sen. När D-uppsatsen är klar och man har sin examen i handen vet man att man lyckats hålla ut. Någonstans på vägen växer man även upp, man blir mer kritisk tänkande, lär sig att svara på ett sätt som den som ställer frågan är ute efter, få större tålamod och lär sig att man kan – bara man vill. Det är dock viktigt att komma ihåg att man efter en sådan utbildning blivit en akademiker som måste ut och lära sig hur praktiken fungerar!

/J

Publicerat i Arbete vs. Fritid. Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

2 Responses to Varför Civilekonom?

 1. JH säger:

  Hej,

  Vill börja med att tacka för att du tar dig tid att skriva denna blogg.
  Intressant läsning och det är roligt att följa er resa.
  Vad har du för tips till en som gjorde valet att gå i ingenjörsspåret istället för det ekonomiska.
  Om man skulle ta några kurser, vilka rekommenderar du i sådana fall?
  Finns det någon litteratur som du anser vara ett ”måste” även om man inte väljer att ta poäng på högskola/universitet?
  Tack på förhand och lycka till med allt!

  // JH

  • investerailivet säger:

   Hej,

   Tack för din kommentar.

   Det är alltid svårt att tipsa om några fåtal kurser. Företagsvärdering, finansiell ekonomi, portföljvalsteori osv. har jag haft stor nytta av, det är dock som med det mesta man läser teoretisk att man enbart använder en liten del av det senare. Ett tips är att innan försöka bestämma hur man vill investera. Boken Investera som Mästarna kan jag rekomendera i det syftet för någon som ska börja med aktier. Boken är lättförstålig och efter att ha läst den borde man kunna välja vilket inriktning/förebilden man vill följa. Nästa steg att ta är Psychology of Investing, Nofsinger. även den en lättläst bok som beskriver våra ”brister”.

   Nu blev jag sugen på att skriva ett inlägg om detta. Det är för mycket för att det ska rymmas i en kommentar. Om du kollar på böckerna och dessa låter intressanta har jag förhopningsvis hunnit skriva ett inlägg om ämnet innan du läst ut dom.

   Ha en bra helg!

   /Investerailivet

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.