Extra pengar

Tog beslutet för ett tag sen att sälja vår ”trasiga” iPad. Det är antagligen ett mjukvarufel som jag inte lyckats åtgärda på rätt många försök. Att felsöka skulle kostat en hel del och med tanke på ett ovisst resultat bestämde jag mig istället för att sälja den. Lite mer än tusenlappen fick jag för den och är rätt nöjd med det. Alternativet hade varit att lägga ut en några hundralappar på enheten och riskera att den inte går att laga eller att ha den liggandes i lådan i all evighet.

Rena pengar in betyder att även dessa kan sparas. Det finns lite tankar om att eventuellt köpa en ny surfplatta men det får vänta tills det dyker upp ett riktigt bra erbjudande. Det känns lite som en lyxprodukt för oss när vi är hemma (där vi inte saknat den heller) dock så har den varit guld värd på våra resor.

Finns lite fler prylar som jag ska göra mig av med. Ett av våra två Xbox ska säljas och troligtvis även en bärbar dator. Det har inte varit helt enkelt att ta dessa beslut men jag har hellre 500 kr extra att köpa aktier för än att behöva ha prylarna liggandes i ett skåp. Allt som vi inte kommer att använda någon mer gång och dessutom kan antas sjunker i värde för varje dag som går, är bara att sälj – oavsett vårt inköpspris!

Varje pryl mindre i vårt hem innebär även att vi får energi över till annat. En trasig pryl eller något man aldrig mer kommer att använda tar både fysiskt plats samt utrymme bland ens tankar. Varje gång man måste flytta på något, hitta förvaringsutrymme eller ägna andra tankar åt något  som man lika gärna kan vara utan är ren ”waste”!

Nu lite ekonomiska tankar. Att få in 1000 kr nu innebär att jag kan köpa 14 ute lunchar (a 70 kr) för pengarna. Investera jag dessa pengar i aktier med exempelvis 7% utdelning kan jag köpa en lunch varje år i all oändlighet! Dessutom kan jag anta att mina 1000 kr kommer att finnas kvar (plus inflationen) och därmed kan jag även om jag ångrar mig och väljer att avsluta sparandet köpa 14 lunchar då, plus att jag för varje år kunnat glädja mig åt en extar lunch.
/J

Publicerat i Minimalism och taggad , . Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

2 Responses to Extra pengar

 1. Minimalisterna säger:

  Visst är det facinerande vad mycket prylar, saker, kläder etc man valt att samla på sig genom åren. Var och en ansågs de väldigt viktiga, användbara, fina och bra att ha, men när de tillslut blir väldigt många vill man snarare göra sig av med det mesta. Ibland kan det nog vara bra att fundera över varför man shoppar, som vi skrivit om i vårt senaste inlägg:
  http://minimalisterna.se/behovsstyrd-minimalistisk-shopping/

  Du nämner förvaringsutrymme och ekonomiska tankar i ditt inlägg och det kan vara intressant att titta sig omkring i sitt hem och se hur många kvadratmeter boyta som används till ren förvaring av saker som inte används frekvent? Och hur mycket betalade du/ni för boendet per kvadratmeter? Vid köp samt löpande varje månad. Kanske är prylarna som tar upp platsen värda sitt pris, kanske inte. Vi har bekanta som köpt större bostad enbart på grund av att de inte längre får plats med alla sina prylar. Prylar som dessutom ofta bara står och samlar damm.

  • investerailivet säger:

   När det gäller kostnaden per kvadratmeter samt onödig yta så har vi i nuläget inga alternativ. Vi är dock väl medvetna om möjliga besparingar både rent ekonomisk och när det gäller vår egna energi. När vi ska köpa eller bygga vårt egna hus kommer dessa tankar vara en central del i beslutsunderlaget.

   Läste ditt inläg tidigare och att det finns ett riktigt behov innan vi köper något är första kravet numera. Finns en hel del saker som inte kommit hem från affären med det kravet 🙂

   Ha en bra dag!

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.