Struktur på investeringarna

Ihop med att vi har satt mer konkreta mål på både kort och lång sikt har vi även fått en mer konkret ram för våra investeringar. Det har varit lite ostrukturerad sök efter bolag vilket i fortsättningen ska undvikas. Jag tror även att globala ekonomin och därmed aktiemarknaden kan svänga kraftigt närmaste åren. Rent globalt känns det inte som att dagens aktiepriser är befogade, förutom om vi kommer att se en hög inflation framöver. Eftersom ingen exakt vet vad som händer på börsen närmaste åren vill vi inte heller riskera att inte vara investerade och missa en eventuell fortsatt uppgång.

Första kriteriet är att vi ska ha en diversifierad portfölj. 10-20 bolag inom olika branscher helt enkelt. Med indexen nära ATH är det viktigt att det finns en uppvärderingspotential i bolagen. Exempelvis företag som haft problem och därmed är omotiverad lågt värderade idag. BP, Citigroup, AIG, EON, Danska banker är några av exemplen. Om vi vill ha en hyfsat avkastning på vårt kapital är ett krav att det ska vara förväntade P/E under tio. En del bolag kommer utan problem även kunna dela ut omkring 10% om några år (räknat i dagens värdering). Vi är fortfarande i en fas där vårt EK motsvarar mindre än 2 års sparande i dagens takt. Riskviljan är därmed större än om några år.

Framöver ska jag sammanställa en portfölj med bolagen vi vill köpa. Anledningen är att se fördelning mellan branscher och geografiska områden. Hade vi köpt alla banker jag har på rada så hade halva portföljen varit investerad i den branschen. Jag tror på en svajig sommar där det borde kunna uppstå en del köplägen. Har vi 5 bolag med konkreta målkurser för köp behöver jag inte heller hålla koll på det dagligen. Den tiden vi kan frigöra där behöver ägnas på annat håll. Jobbsöket ska fortsätta och även där har det blivit mer klarhet i vad vi vill. Det underlättar om man kan undanröja små tidstjuvar, även om det bara gäller en liten detalj som att söka jobb i ett geografiskt område som inte är intressant för oss.

Är glad att vi pratade genom planerna ordentligt för att komma fram till lite justeringar. Ibland är det läge att stanna och ta en funderare för att kunna upptäcka ifall man fokuserat på fel sak. Dessutom fick vi även en bekräftelse om att vi är överens om denna resa och mål.

/J

Publicerat i Ekonomi med fokus på investering. Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

Kommentarer är avstängda.

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.