Produktiv lördag

Som rubriken säger har vi hunnit med en del idag. Hela familjen var uppe innan sju (utvilade då vi allihop somnade innan klockan 22 igår). Efter en stressig vecka på jobbet med en del övertid kunde varken jag eller min sambo dra ner tempot i morse, så vi började med att sortera bland all vår bråte. Det blev en sälja, en skänka och en slänga hög. Hade också en del papper, glas, etc. som vi behövde åka till återvinningen med. Skönt med struktur och känslan av att högen med våra prylar minskar!

Saker som vi tidigare valt att behålla har vi nu analyserat behovet av igen och en hel del kommer nu istället att säljas eller skänkas. Det känns som om att processen att övergå till att leva med mindre prylar tar lång tid. Vi har tidigare trott att det räcker att rensa ut en gång, men gränsen för vad som ska sparas sänks efter hand. För varje rensning genomförs det en ny analys för vad som anses nödvändigt. Det är nästintill psykiskt omöjligt att släppa alla prylar man har runt omkring sig på en gång, det krävs tid för bearbetning. Bland annat för saker vi har fått, men inte har någon riktig användning för. Man vill inte verka otacksam, samtidigt som man vet att någon annan kan ha mycket bättre nytta av saken. Det kan också vara svårt att skilja sig från en del saker, då tanken på ett dyrt inköpspris finns i bakhuvudet. Dock har vi i de flesta fall lyckats komma förbi det nu och ser istället vilket värde prylen har idag. Mer om det i inlägget om Sunk Cost som jag skrev tidigare. Vårt tips är att ta det lite pö om pö, bäst för både själ och kropp! (Lådor med allehanda böcker, prydnadssaker, kläder med mera kan vara nog så tunga.)

Vid de tillfällen vi är tvungna att göra nyinköp fokuserar vi nästan enbart på kvalitetsprodukter i nuläget (om det bedöms som långsiktigt ekonomiskt). Detta för att, som vi tidigare skrivit, slippa byta ut och köpa nytt inom en snar framtid. Detta gäller både kläder, skor och och leksaker till oss och lilleman.

Ser jag lådorna med barnkläder (det som ska sparas) och räknar nypris på dessa är det säkerligen tiotusentals kronor. Som tur är, är det mesta köpt i andra hand!

Förutom att veckohandlingen (som egentligen ligger på söndagar) redan är avklarad, har vi även satt upp lite planer för närmaste åren. Mer om det kommer i ett inlägg framöver. Nu är det dags att återvända till lammkotletterna som skall stekas.

Önskar er en fortsatt trevlig lördagskväll!

/J&K

Publicerat i Övrigt och taggad . Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

2 Responses to Produktiv lördag

 1. Minimalisterna säger:

  Visst måste man låta utrensning få ta tid och eftertanke till viss del. På så vis kan själva utrensningen ge mer energi än vad den tar genom att frigöra utrymme, plats etc. och inte fastna i grubblerier, minnen och dåligt samvete. Ett gemensamt mål dit familjen strävar gör det också lättare att välja bort och prioritera vad som verkligen betyder något i livet.

  Har ni någon särskild strategi när ni går igenom saker och rensar?
  Vårt tillvägagångssätt grundar sig i de fyra s:en som vi skrivit om på vår blogg:
  http://minimalisterna.se/rensa-med-hjalp-av-de-fyra-s-en/

  • investerailivet säger:

   Vi kör nog på liknande sätt som ni beskriver i era fyra s:en. Att inte fastna u grubblerier har vi också insett. Samma pryl som vi valde att spara förra rensningen och ifrågasattes på nytt fick nu hamna i en av lådorna (sälj, skänka eller släng).

   Ha en bra dag

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.