”Ckockskatt för törstiga”

Var en rubrik i DI för några dagar sedan. Skatten innebär att bränsleslukande samt tyngre bilar blir dyrare att köpa för konsumenten. Lättare subventioneras däremot om den skatten skulle införas.

Spontant var jag positivt inställt till skatten då användningen av fossila bränslen skulle minskar. Efter att tänkt på saken ett tag har jag dock ändrat uppfattningen. Det är för mig okej att höja skatten på bränslet för att minska bilåkandet (eller öka andelen bränslesnålare bilar totalt). Att däremot beskatta olika typer av nybilar inte på samma sätt känns fel. En familj med två barn och medianinkomst tvingas därmed kanske att betala 10% mer för att köpa en säker familjebil. En ungkarl som vill ha en sportigare tvåsitsig bil (lättare och miljöbil?) blir subventionerad med pengarna som familjen fått lägga extra i skatt.

Skulle skatten införas kan man antagligen förvänta sig att man efteråt kan köpa småbilar även billigare i andrahand och större bilar kommer att blir dyrare.

/J

Publicerat i Övrigt. Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

2 Responses to ”Ckockskatt för törstiga”

 1. Frihet säger:

  He he…trodde detta handlade om skatt på Öl…:-)

  Håller med bättre med skatt på bränsle..det är mer direkt.

  • investerailivet säger:

   Var inte meningen att vilseleder (skulle antagligen haft med samma bild på en bil som DI under rubriken). Känns tyvärr lite som att beskatta en lägenhet med mer än två rum lite extra (0% moms upp till två rum, efter det 10% moms på varje extrarum), oavsett om en trebarnfamilj eller en singelperson bor i den.

   Skatten på öl vågar nog ingen höjar mer annars är vi snart uppe i Norska priset med 180 kr för 6 stycken 🙁

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.