Inköp Tesco PLC

Det blev 460 stycken strax under 3,50 GBP. Tescos lägre omsättning (på grund av skandalerna med hästkött?) ser jag själv som en engångseffekt. Det är rätt intressant hur fort sådana ”skandaler” glöms bort. Kommer ni ihåg glas i kycklingen? Jag antar att de flesta redan efter några veckor köpte samma märke igen. Samma gäller frysta bären för ett tag sedan, inte många som tänker på det längre.

Tanken är att vi ska genomföra fler inköp på kort tid för att minska vår andel likvida medel till under 40%. Om en större nedgång kommer vill vi kunna köpa billiga kvalitetsbolag, så vi kommer att ha kvar en del likvider. Alternativet till det som jag funderat kring är att köpa aktier som är mindre känsliga vid en nedgång (låg beta) och sedan vikta om dessa när aktierna med hög beta tappat mer. Det är svårt att förutse börsens utveckling på några års sikt. Visst är det en stor del orosmoln för den globala ekonomin kvar, men samtidigt är risken att vara likvid i SEK också relativt hög. Sätter inflationen igång vill jag gärna ha investerat papperspengarna i något med ett riktigt bakomliggande värde.

Dags att bege sig ut med familjen för att njuta av solen nu 🙂

/J

Publicerat i Ekonomi med fokus på investering och taggad , . Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

2 Responses to Inköp Tesco PLC

 1. Anton säger:

  Du kan väl skriva några rader om varför du köpte Tesco, tex tittar du på värde eller på mer på aktien? Om värde – vad ser du då, vad är det för värde. Om aktien – vad är det som lockar just nu sett ur pris på marknaden.
  Har du några siffror/beräkningar så får du gärna komplettera med de.

  När du köpte, vad fick du betala i courtage och andra avgifter, London är väl ganska dyrt? Köpte du i en ISK, KF eller vanlig depå. Eller har du konto i utländsk bank och har aktierna där? osv, osv.

  • investerailivet säger:

   Långsiktig tro på bolaget, den typen kommer även behövas oavsett hur konsumentbeteendet utvecklas. Vi behöver ett distributionsställe för det vi ska handla dagligen. Sedan tycker jag att bolaget med sin geografiska exponering på ”tillväxtmarknader” har lyckats bra, likaså är man med på tåget vad det gäller onlineköp.

   Till siffrorna: Förväntat P/E några år framåt är under 10. Jämfört med andra bolag och historisk sett är detta väldigt lågt. Historisk stabil utdelning som för tillfället är över 4%. Det finns även en tillväxtpotential utanför GB som är rätt god. Förra året var det mycket nedskrivningar som är stora engångsposter, annars har historiska siffrorna varit stadiga. Jag tror och hoppas att investeringarna i butikerna och andra omstruktureringar kommer att förbättra lönsamheten mer dessutom.

   Aktien köptes i vanlig depå (Saxoebank) Courtage 8 Pund, Skatt 8,07 Pund (ca. 1% totalt). Jag övervägde att köpa aktien genom ISK:n och i USA, är dock ute efter att har en relativ jämn fördelning mellan ISK och vanlig depå.

   Ha en bra kväll!

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.