Börsklimatet

Negativa trenden på börserna har fortsatt idag med. Det blir mer uppenbart när man följer några stycken bolag dagligen. Tesco och Immofinanz närmar sig nu verkligen tänkte inköpsnivåer. Vinda har gått ner rätt många procent på några dagar (aktien handelsstoppades även) dock så är infon inte den bästa angående detta så jag väntar på mer info.

Det känns som att det kan på kort sikt bli en nedgång som blir lite djupare (5-10% till?) men även långsiktig känns det inte säker att året slutar på plus.

Det kom även lite info från Blackpearl angående finansieringen. Jag själv ser hellre lån (med bra villkor?) än en utspädning av aktier. Det finns många företag som kan leverera en högre avkastning till sina ägare med belåning. Ska ta ett kort exempel som jag räknade på när vi var inne på att köpa en mindre hyresfastighet. Avkastningen i det området var god så netto blev det 10% på köpesumman. Hade vi finansierat det med egna medel alltså en förräntning på 10% om året. Med lån på 85% såg det däremot ut som att vårt kapital ökade med 37% i snitt (med hänsyn till räntor och osv.). Med tiden när man hunnit amortera och kommit upp i en hög soliditet så minskar såklart avkastningen i procent på EK. Det hade därmed varit aktuellt att belåna fastigheten på nytt och investera i en till fastighet för att behålla den avkastningen. Allting handlar så klart om vilken risk man är villig att ta. Ökar belåningen ökar också risken i minst samma utsträckning (mer om andra variabler påverkas som exempelvis kreditvillkor). Köpte in 400 Blackpearl nu till att börja med. Kursen kan självklart sjunka ännu mer då marknaden inte tog emot meddelandet som särskilt positivt och det varit nedgång ett par dagar i aktien. Tror dock att den investeringen på lång sikt kan bli riktig bra och positionen kommer att utökas så småningom.

/J

Publicerat i Ekonomi med fokus på investering. Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

Kommentarer är avstängda.

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.