Börsklimatet

Börsen har gått som tåget igen den senaste tiden. Det är lätt att vara efterklok men när indexen på kort tid gått ner 10% är det bara att öka i aktier. Våra likvider ställer till det, det är svårt att investera alla likvider i aktier när börserna återigen är omkring ATH. Men vi måste åtminstone investera nysparandet varje månad. Att även ligger likvid i SEK känns riskabelt.

För att underlätta vilka aktier vi ska leta efter har jag satt upp några konkreta krav med hänsyn till generella värderingarna. viktigaste av allt är P/E-talet. Tror att vi måste hålla oss under 10 (P/E 10 med dagens pris ska förväntas lång tid framöver hos aktuellt bolag). Sedan finns det en del aktier som det inte är aktuellt för men då ska Betavärdet vara relativt lågt (exempelvis konjunkturokänsliga bolag). Sedan har jag funderat en del kring att skilja mer kring att värdera kassaflödet och realtillgångarna. Där kommer även värdet (bokförda värdet) in. Jag vill helst att bolagen ska ha ett bra kassaflöde men även att värdet på tillgångarna inte återspeglas fullt ut i aktiekursen. Ägamintids analyser av danska bankerna visar detta rätt ofta. Det finns potential att nå över 10% utdelning med dagens inköpskurs om några år men även att kurserna kan har potential att fördubblas. Svåraste nu är att hitta bolag med liknande potential:) Sen har jag bestämt att investera en del i lite mer säkra aktier som ett slags ”räntesparande”. Vi kan inte förbise att vi inom några år måste ha en viss summa till kontantinsatsen för vår egna boende. Skillnaden här är att det förhoppningsvis kommer att ligga på en relativ konstant nivå och därmed med tiden minskar som andel av vår portfölj.

I övrigt valde jag att inte köpa CDON. Kursen höll sig rätt stadig vilket den fortfarande känns. Ska bli spännande att se på vilken nivå teckningsrätterna kommer att handlas. Värderas dessa tillräckligt låga kan det bli intressant med en liten post.

Preliminär tidsplan
•21 maj-31 maj 2013, Handel med teckningsrätter
•21 maj-5 juni 2013, Teckningsperiod

/J

Publicerat i Uncategorized och taggad . Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

3 Responses to Börsklimatet

 1. Frihet säger:

  Vi investerar vårt nysparande varje månad 30 000, detta i stort sett ovavsätt börsklimatet då jag inte tror att det är möjligt med ’bra’ timing av affärer utom vid någon enskild mycket turlig gång. Däremot tittar jag på vilka aktier eller brancher som gått lite sämre relativt sett nyligen och styr nyinvesteringarna baserat på detta. På senare tid har vi investerat mest i Telecom och Energi där jag tycker att dessa aktier inte alls följt med den allmäna uppgången även om det finns skäl att tro att detta är brancher som kommer kunna leverera fina kasssaflöden även framgent. Jag är mer tveksam tex till försäkringsbolag just nu då dessa har gått starkt det senaste året och nu är ganska högt värderade. Vi har investeringar i EUR, USD, NOK och SEK och även där kan det finnas möjligheter att titta på valutavärderingen för att hitta vägar in vid bra tillfällen.

  • investerailivet säger:

   Målet är att kunna investera nysparandet regelbundet. Det är värre med livkiderna vi har just nu (65% av våra tillgångar) där tror jag att det är viktigare att investera i något konjunkturokänslig eller vänta på en nedgång. Har kollat en del på energi och E.ON är närmast för mig att öka i, har läst en del om olika delarna i föreget (bland annat kärnkraften i Sverige). Fortums geografiska områden tilltalar mig tyvärr inte lika mycket. Telekom är också intressant då jag tror att den delen utgör en relativ lite kostnad för varje enskild konsument och är ett måste.

   Investeringar i USD, Euro (Tyskland) blir fokus nu har även kollat lite på Norge då NOK värderas lågt historisk sett.
   Historisk sett så har SEK i kriserna försvagats mycket och därmed dämpat värdeminskningen (i SEK) i sämre tider.

   Tåget för försäkringsbolagen tror har passerat enligt min syn också. Kul att höra om att ni kan investera 30k per månad. Förhoppningsvis är även vi upp i liknande nivåer om några år.

   • Frihet säger:

    Jag har avstått från Fortum och EON pga den stora mixen av energislag varav många jag är tveksam till både miljömässigt men även ekonomiskt. ”mina” två energibolag är därför norska Hafslund och Arendahl vilka båda är verksamma främst inom vattenkraft.

    Köpte Gjensidige för ett år sedan med avsikt att köpa mycket mer över tid men sen rusad aktien iväg så just nu känns inte det så atraktivt, samma sak har hänt med Norfork Southern (tåg USA) som jag tror mycket på och Kopparbergsbryggeri. Samtliga hade jag tänkt köpa betydligt större poster i framöver men samtliga har nu rusat upp över 30%…..synd.

    Det är inte lätt att hitta undervärderade bolag i den här marknaden men jag tror som sagt att telecom kan ha en viss potential och energiproducenterna har varit nedtryckta länge av låga elpriser vilka jag inte tror består långsiktigt.

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.