162 minuter per dag

Helgens funderingar rörde en del kring våra TV-vanor. Sökte lite på statistik och fick fram att genomsnittet 2011 låg på 162 minuter per dag och person (I Sverige). Motsvarande 2,7 timmar som vi lägger på dumburken alltså. Nu finns det säkerligen många som har TV:n igång i bakgrunden medans man ska stryka sin skjorta eller äta dock så kan man nog utgå ifrån att väldigt mycket tid läggs på den.

Vi hinner mer mycket i vardagen och en orsak är att vi tillhör den delen som antagligen tittar minst på TV. Har inget genomsnitt men jag är helt säker på att det understiger 30 minuter per dag. Har blivit ännu mer medveten om det då Lilleman inte ska sitta så mycket framför den. Tyvärr är det nog så att många använder den som ”barnvakt” för att man tröttnar på barnens tjat. Jag själv fick inte se mer än 60 minuter per vecka på tv vilket innebar att man valde med omsorg på vilka programm den timmern skulle fördelas på. Funderade lite vad jag gjorde istället och det var mycket utomhus lek samt Lego som gällde. Kan inte minnas att jag hade särskilt tråkig som barn, föräldrarna var bra på att hitta sysselsättning åt oss. Det är bra att tänka tillbaka när man själv var liten för att blir mer uppmärksam på ens egna barns behov.

Det som känns mest skrämmande egentligen är att kvalitén på programmet är så dålig att man omöjligen kan kolla på bra TV under dessa 2,7 timmar varje dag. Man väljer helt enkelt det bästa av dåliga utbudet som sänds. Varje gång jag själv har ertappat mig med att byta mellan kanaler för att hitta det minst dåliga har jag till slut stängt av TV:n.

Numera ska jag enbart kolla på TV när jag vill se ett särskilt programm. Det kan handla om bland annat husrenoveringar, reseberättelse eller en bra film. Ser jag inte något som tilltalar mig kan burken lika gärna vara avstängt.

Jag funderade även på vad jag skulle behöva ta bort ifall jag ägnade 2,7 timmar på TV varje dag. Rätt skoj att behöva fundera så. Matlagningen drabbas nog mest, sedan får nog aktiescreening och affärsidéerna ge vika. Till sist skulle vi antagligen behöva dra ner på ”lektid” en del.

Känns nyttig att tänka igenom vad man lägger sin tid på, funderar allt mer på att vara utan TV:n. Dock så finns det vissa programm som vi inte vill missa och ibland kan det faktiskt kännas avkopplande även om jag inte helt tror på det.

/J

Publicerat i Övrigt och taggad . Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

Kommentarer är avstängda.

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.