Öka sparandet

Det var imponerande att läsa om Ägamintids portfölj som uppnått miljonen för några dagar sedan. Vi skulle med dagens sparande takt behöva 3,5 år (utan att aktierna uppvärderas samt exklusive utdelningar) för att nå denna summa. Frågan är nu hur vi ska kunna förkorta den tiden.

K och jag kollade igenom uppföljningen av budgeten igår och kom fram till att det inte är mycket på ugiftssidan som vi vill minska. Vi bedömer att alla onödiga utgifter som inte ge oss någon ”livskvalitet” är utrensade i nuläget.

Det gäller alltså istället att fokusera på inkomstsidan. Förutom kontinuerligt jobbsök finns det även möjligheter för mig att utföra konsulttjänster som jag gjort tidigare i min enskilda firma. Nu har vi dessutom möjlighet att jobba med något som även K skulle vilja göra och vi lär oss mer inför framtiden. Tanken är inte att vi ska jobba lika mycket med det som med våra vanliga jobb utan istället betrakta det som en liten hobby. Vi ska ta den tiden som vi känner att vi annars inte hade utnyttjat på något bra annat sätt ehlt enkelt. Kan vi få 5-20 timmar i månaden ägnat åt det ger det en liten extra inkomst. Ärbetsorten blir dessutom flexibel dvs. där vi befinner oss. Spännande att se hur det utvecklas och om den kunden blir nöjd kanske vi fortsätter på det spåret.

Nästa del som jag har haft hängandes över mig men inte riktig tagit tag i än är att sälja av lite fler saker. Det är just för att öka vårt kapital då vi antagligen inte kommer att använda dessa saker i framtiden och alternativkostnaden (i form av uteblivna passiva inkomster på aktier) är för stor. Det handlar om allt möjligt som exempelvis ett litet lager som finns kvar i min enskilda firma eller en del bilgrejer som tidigare haft statusen ”kan vara bra att ha” men numera bara tar plats där dom finns. Vårt minimilistiska tänk går hand i hand vad det gäller detta. Ju mindre onödiga prylar vi äger desto mindre tankar måste vi ägna åt dessa.

Rent generellt tor jag mer och mer på att man mår bättre av ju mindre saker man har att tänka på (i vissa fall oroa sig över). Det gäller allt från att ha en trygg ekonomi till att kunna flytta utan att behöva få panik över alla grejer som ska packas ner. varje sak man inte behöver tänka på kan man ägna den energin åt annat. Det kan låta lite flummigt när man läser om minimalism, att exempelvis prylar tar mycket energi, men ju mer vi tänker på det desto mer uppenbart blir det.

/J

Publicerat i Budget, Minimalism och taggad , , , . Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

4 Responses to Öka sparandet

 1. ”The things you own end up owning you” som dom sa i Fight Club.

 2. Frihet säger:

  Tycker det mest relevanta är att följa hur stor del av inkomsterna som man kan spara. Man ska använda jämförelsen med andra som en sporre men inte som ett jobbigt tvång.

  Vad gäller extrainkomster finns det ju mycket som är roligt att göra som hobby men inte som jobb. Förra året var jag ute och plockade bär på hösten. Totalt kan jag ha varit ute kanske 15 timmar fördelat på 10 tillfällen. Det var tillräckligt med blåbär och lingon för vårt husbehov. Hade jag haft mer tid kanske jag hade plockat lilka mycket till kokat lite sylt och sålt på marknad eller nått. Jag skulle inte vilja bli yrkesmässig bärplockare eller syltkokare men låt säga att jag skulle ägna 40 timmar om året på detta det skulle till och med vara rätt trevligt.

  På samma sätt är det ju med trädgårsodling, man behöver inte vilja bli bonde för att odla grönsaker, frukt och bär i sin trädgård och tycka att de nedlagda timmarna är rätt positiva.

  • investerailivet säger:

   Just att ha andel av inkomsten gillar vi också, dock så innebär min ”prestationslön” att det på månadsbasis kan bli lite missvisandet. Jag följer upp den siffran på årsbasis istället har jag tänkt mig.

   När det gäller hobby som odling och i mitt fall enskilda firman, som också kan ses som en hobby snarare än jobb, så är det skönt för omväxlingen skull att syssla med något annat när man känner för det. Just som med sylten så känner jag igen det mycket, rätt kul att göra lite olika saker och dessutom se en lite ekonomisk aspekt. En del är att utgifterna kan minska eller att man kan unna sig lite extra, kan man dessutom sälja lite sylt/grönsaker osv. kan man på sin hobby få in lite extra pengar. Jag skulle aldrig köpa färska kantareller i affären däremot plockar jag dom gärna i skogen. Min enskilda firma ger inte heller någon timlön som kan matcha med jobbets (efter skatt) däremor är det roligare att syssla med vissa saker 🙂 Det bästa av allt är att det är inga måsten utan görs för att man under tiden har glädje av det.

   Ha en bra dag!

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.