Timing av inköp

Då det generellt inte handlar om mina lekpengar som ska investeras längre utan istället bygga upp en långsiktig portfölj dröjer besluten från att jag kollar på ett bolag till köp en längre tid. Nu finns fyra konkreta bolag som vi vill köpa. Rent psykologist är det svårt att köpa när kurserna stigit 10% och mer sedan jag fick upp ögononen på riktigt för dessa. Köpen som genomfördes seaste tiden har dessutom uppvärderats med mer än 15% vilket innebär att timingen vid dessa tillfällen var kanon.

I långa perspektivet gör 10% högre inköpskurs ingen större skillnad egentligen när man tänker på inköpskostnad, dock så innebär det att vi har råd att köpa 10% mer aktier om vi kan köpa vid en tillfällig dipp. varje extra aktie ger även extra utdelning varje år som vi har kvar aktien.

Indexen har stuckit iväg igen en del lagom sedan förra löning. Jag har läst en del om kalendereffekter mm. och får den uppfattningen att många verkligen jaga utdelningsaktierna under vissa perioder på året. Jag själv skulle hellre köpa aktien 5% billigare dagen efter utdelning än dagen innan med 5% utdelning. Oftast sjunker aktikursen med motsvarande utdelningssumma (brutto) och då jag ska skatta för utdelningen känns det som en bättre affär. Rent psykologisk borde det vara enklare för någon att betala mer för en aktie den dagen man fått i lönen än tre dagar innan löning (påverkan av det är dock antagligen väldigt liten).

Jag hoppas återigen på en dipp av indexen, dock så sätter jag nu istället målkurser på bolagsnivå för inköpen. Målkurserna är mellan 4 och 15 procent under dagens kurs, skillnaden beror på företagens individuella kursutveckling senaste tiden. Sen måste vi köpa löpande vilket innebär att en av dessa fyra aktier i stort sett måste köpas inom ett par veckor även om kurserna inte sjunker.

I övrigt har jag fastnat för denna enkla bild (tagen från skagenfonder.se ”Satusrapport”):

skagen

Det verka enkelt att satsa på en strategi och sedan investera enligt den, dock så vill vi alltid uppnå högsta möjliga avkastning till den risknivån vi är villiga att ta. Jag tror även att det kan vara bra för oss att ha lite olika typer av aktier inom dessa tre grupper (samt följa upp). En del av vår portfölj kommer säkerligen vara högutdelare och en annan undervärderade case som vi tror kommer att ge en bra avkastning för att öka EK och så småningom placera om i nya case. Vår modell skulle även ha en mer rektangulär form i nuläget, då vi har högre riskbenägenhet med förväntningar om att uppnå en högre avkastning.

Tanken är att kategorisera aktierna enligt dessa tre kriterier i bevakningslistan framöver och även hitta en fördelning i portföljen som känns relevant för oss.

/J

Publicerat i Ekonomi med fokus på investering. Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

Kommentarer är avstängda.

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.