Utdelning Eon + tyska källskatten

Fick in utdelningen för våra 60 Eon aktier igår. Inga enorma summor men varje krona räknas 🙂
Det blev 565 kr före skatt, 26,38% källskatt vilket gav 416 kr Netto in på depån. Sedan tillkommer 15% skatt i Sverige på detta i nästa års deklaration.

Förklaring till den tyska källskatten:
The depository bank makes the dividend payment to the foreign investor after withholding the capital gains tax of 25 percent and an additional 5.5 percent Solidarity surcharge (a total of 26.38 percent) required under German law. The shareholder receives a tax certificate detailing the withheld capital gains tax and Solidarity surcharge for personal income tax return purposes.

Om jag inte återkräver dessa 11,38% (delen över 15% av källskatten) så beskattas jag alltså med 41,38%. Det hela handlar i Eon utdelningen i år om 64 kr men man kan ansöka om att få tillbaka fyra år i efterhand. Anledningen att jag inte gjort det hittills är att det varit ”småsummor” (omkring 100 kr) dock så är det en ren principsakt numera. Dessutom kommer vi att ha fler och fler bolag med utdelning och liknande ”bortkastade” pengar i form av skatt som inte tillgodoräknas på min traditionella depå. Lär vara en krånglig process att kräva tillbaka pengarna dock så ska jag försöka på riktig i år. Länk till Bundeszentralamt für Steuern (myndigheten som ska kontaktas): http://www.bzst.de/EN/Home/home_node.html;jsessionid=1312FA25C88B99D814A666261A5797AE

I min ISK kommer antagligen inte mer än ungefär 50% av våra aktier finnas (främst svenska när tiden för dessa är inne). Ju mer jag kollar på bolag utanför Sverige desto mer uppskattar jag även mitt Global Webtrader konto. Courtagen är relativt låga och i stort sett alla aktier/marknader jag kollat på kan handlas via den.

Courtage Saxoebank:
Courtage

Känns helt okej att kunna handla Vinda International exempelvis för under 130 kr i min courtagekostnad.

/J

Publicerat i Ekonomi med fokus på investering och taggad , , , . Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

2 Responses to Utdelning Eon + tyska källskatten

 1. ägamintid säger:

  Hej!

  Har du möjlighet att handla via ett investeringssparkonto med Saxobank?

  ägamintid

  • investerailivet säger:

   Hej,

   Jag har själv inte försökt att skaffa det (vi har ett ISK via Avanza för tillfället). Sen vet jag att man sålde delar av verksamheten till Netfonds dock så finns just Global Webtrader kvar (och det fanns innan som kapitalförsäkring i alla fall).

   Jag har varit mycket nöjd med Saxoebank och alltid fått snabba svar från deras support i danmark.
   Sen föredra jag själv att kunna ha bevakningslistor med raeltidskurser på samma ställe som jag ska handla plus att slippa telefonordrar är också ett plus.

   Kommer säkerligen fråga saxoebank om alternativet finns när jag har kommit en bit längre med investeringarna men du kanske hinner före mig 🙂

   Ha en bra dag!

   /Investera I Livet

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.