Tesco PLC

Har i helgen börjat läsa in mig på Tesco PLC och Vinda International. Tanken är att hitta relativt stadiga bolag som inte drabbas lika hårt i en nedgång (konsumentvaror, fastighetsbolag mm.). Dessutom ska bolagens kassaflöden vara i valutor som jag tror kommer förstärkas mot SEK på några års sikt.

Tesco har en intressant geografisk spridning. 66% UK, 17% Asia, 15% Europe, 1% US och 2% av omsättningen härstammar från Bankverksamheten. Det finns en del intressanta tillväxtområden där företaget har etablerat sig. Aktien värderas till 368 pence i nuläget. Utdelningen är ca 4% vilket. Jämför man med liknande bolag som Axfood exempelvis är nyckeltalen mycket atraktivare i Tesco. Satsningen på tillväxtmarknader och den ökade omsättningen tycker jag mest intressant med bolaget. Vi har själva rest en del och tänkt rätt mycket på utländska affärer som etablerat sig en bit ifrån deras hemmamarknader.

Ska fortsätta gå igenom några årsredovisningar till och bilda mig en uppfattning om åt vilket håll verksamheten i UK är på väg. Jag har analyserat Axfood rätt mycket under några års tid och följt deras problem med Hemköp bland annat. Affärskoncepten är rätt trögrörliga generellt kan man säga och kunderna dessutom på något sätt svåra att ”övertyga” till ett byte av livsmedelskedja så förändringar bruka ta lite tid. Tar man ICAs egna varor som exempel så har Euro Shopper haft dåligt rykte (enligt min uppfattning), man lanserade ICA Basic istället. Kan säga att jag själv köpt vissa av dessa produkter under ICA Basic som jag under det förra namnet antagligen inte hade köpt (pasta exempelvis). Just egna märken ger bästa marginalen. I Axfoods fall så var det stor skillnad på marginalerna mellan märkesvaror och egna varor.

/J

Publicerat i Ekonomi med fokus på investering och taggad . Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

Kommentarer är avstängda.

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.