Barnsparande

Barnsparandet har varit senaste tiden en rubrik på en del bloggar jag följer tänkte därför skriva ner våra tankar och planer. Det man kan säga med säkerhet är att vårt mål att kunna vara oberoende för förvärvsarbete även kommer att gynna våra barn i framtiden. Jag är rätt säker på att vi inte kommer slösa bort vårt kapital utan istället leva på avkastningen. Vill vi gynna oss något utöver det våra investeringar ge i form av avkastning om 20 år kan vi jobba ett år exempelvis. Alternativet är att vi har vårt egna företag som ger oss lön/arbete när det behövs (någonting ska man syssla med även när man har pengar nog att inte behöva jobba).

Jag antar att vi på något sätt även tryggar långsiktiga ekonomin för våra barn även om dom inte ska vara medvetna om det på det sättet. Det är ingen mening att hamstra utdelningar och återinvestera när man har en portfölj på 10 miljoner och inte njuter av livet. Någon gång måste vi skörda frukten och då ska även våra barn kunna få en del av det vi har byggt upp. Förhoppningen är då så klart att även dom gör det bästa av pengarna. Jag har egentligen den uppfattningen att se alla tillgångar som en enda portfölj för att mäta risken i ens totala tillgångar, detta ska däremot inte tillämpas på barnsparandet.

Varför då ett separat barnsparande? Det viktigaste som jag tänker på är att påvisa vilken effekt långsiktiga investeringar har för våra barn och då kan det inte blir mer konkret än med deras ”egna” besparingar. Att visa Lilleman om 25 år vad exempelvis 5000 kr per år investera i rätt aktier kan resultera i kan förhoppningsvis visa vilka möjligheter det finns. Jag själv har inte fått något sparande när jag fyllde 18, istället har jag fått många semestrar med familjen, en uppväxt där mina föräldra gjorde det som kändes bra utan att fokusera på pengar. Jag har fått jobba ihop pengar till första mopeden och nästan till hela körkortet och bilen. Ville jag åka bil till skolan var det bara att söka helgjobb för att finansiera bensinen. Barnsparandet ska inte betalas ut (eller stå i barnets namn) när dom är 18 utan ges när det känns som mest behövlig. Egentligen ska det bara användas för att investera av barnen vilket exempelvis kan vara att köpa en lägenhet till att finansiera konsumtion bör barnen jobbar ihop pengarna själva.

En del andra studenter som jag umgåtts med har fått sina utgifter betalade av föräldrar. I många fall hade dessa inte lika stort intresse av att klara utbildningen. Har man CSN-lån så blir man nog mer intresserad av att klara allt för att man vet att det ska betalas tillbaka.

Kort sagt är målet med barnsparandet att visa effekten av att spara långsiktig, att helt enkelt visa att det är långsiktigt länsamt att spara/investera. Det är även viktigt att barnen ska lära sig att det finns ett värde i pengar som inte enbart handlar om konsumtion av prylar utan även ledig tid. Jag tror dessutom att man uppskattar i längden sparandet som man åstadkommit själv mer än det man har fått ”gratis” utan uppoffring .

/J

Publicerat i Ekonomi med fokus på investering. Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

One Response to Barnsparande

  1. Intressant det du säger om att effekten snarare är fostrande än belönande rent ekonomiskt. Jag fick inte heller någon utbetalning när fyllde 18 och har inte heller fått min utbildning finansierad. Däremot upplevde jag inte att jag var mer motiverad än min fru som fick pengar av sin mamma eller min bästa vän som även han fick sin betalning betald hemifrån. Hans pappa satte dessutom krav på honom vid ett tillfälle efter för mycket karnevalande och liknande att blir det inga poäng nu så blir det inga pengar. Jag tror att jag hade känt större press att prestera om mina föräldrar hade betalat eftersom man då har en lån- eller bidragsgivare som kommer hänga en i hasorna under en lång tid. I övrigt skrev jag om vårt barnsparande så sent som igår fast det kanske du har läst?

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.