Börsklimatet

Börserna har gått ner en del senaste dagarna samtidigt som även Guldet befinner sig under 1400 USD efter en kraftig nergång. Känns som att det är mycket mer negativa artiklar i ekonomitidningarna också. Att verkstadsbolagen fått stora negativa valutaeffekter borde uppmärksammats för länge sedan. Även politikerna prata om en lång lågkonjunktur som kan hålla i sig fram till nya 20-talet.

Visst känns det bra att samla likvider, dock så är det mindre kul att se kronan försvagas när även börserna går ner. Köpkraften i SEK ökar därmed inte lika mycket som aktiekurserna sjunker. Även om Sverige anses som ett stabilt land för tillfället så är det nog inte många stora investerare som anser valutan säkrare än Euro eller USD. Förtroendet är nog begränsat då politiska beslut kan påverka kursen. En devalvering som på 90-talet vill nog ingen investerare riskera.

Har kikat på några korta räntefonder/penningmarknadsfonder i USD och Euro men inte helt övertygat om dom jag hittade. Dessutom är det även en risk att köpa räntefonder för så kortsiktiga placeringar med dagens räntenivåer.

Har även kollat på valutahandel/valutakonton och då menar jag inte optioner utan att växla SEK mot Euro och USD. Jag vill inte använda komplexa instrument/hävstång som kostar mycket pengar när jag har en viss syn på utvecklingen. Skulle kronan förstärkas känner jag mig faktiskt bekväm och nöjd med dagens kurs. Jag tror inte att Euron kan falla långt under 8 kr däremot kan det gå fort upp till 9,5 igen (samma gäller USD).

Skulle Sverige ihop med Europa hamna i en långdragen lågkonjunktur är det snart bara valutakursen kvar som man kan använda för att få fart på exporten samt behålla arbetsplatserna.

/J

Publicerat i Ekonomi med fokus på investering och taggad . Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

Kommentarer är avstängda.

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.