Hyresgäst

Fler och fler i vår omgivning börja att köpa sina första bostäder, en del har till och med bytt upp sig till hus. Vi kollar nästan varje vecka på nätet efter hus men det är alltid samma resultat, vilket innebär att vi inte vill skuldsätta oss på det sättet resten av livet. Många som köper mindre lägenheter idag har nog inte heller tänkt på att ett byte längre fram medför beskattning av vinsten och därmed är inte värdet av bostaden det man får netto vid försäljning. Vår nuvarande hyra är ungefär vad ett lån skulle kosta oss (med normala räntenivåer) för en motsvarande bostadsrätt. Skulle jag hypotetisk investera (med belåning) samma summa som en lägenhet skulle kosta oss i exempelvis Immofinanz täcker utdelningen troligtvis hyran. Då slipper jag även risken i en enskild lägenhet (ett område, en stad, ett land), underhållskostnaden, försäljning vid flytt och föreningsavgiften. Samtidigt får jag en bred geografisk riskspridning och en mycket mer likvid investering. Tyvärr är det dock svårare att tillämpa på hus då man sällan kan hyra dessa.

Nu vill vi inte stå utan investeringar i bostäder då dessa utgör en stor del av våra kostnader. En tanke jag har nu har haft ett tag är att köpa fastighetsbolag för omkring 30% av vårt nysparande, dessa aktier kommer vi troligtvis sälja när vi får ett tillfälle att köpa vår egen bostad till rätt pris och med bättre förväntad avkastning.

Det jag har tänkt är att köpa ett bolag var tredje månad ungefär. Då jag gillar Skagens förvaltning kommer jag att kolla upp bolagen i SKAGEN m2 till att börja med. Länk: https://www.skagenfonder.se/Fondoversikt/m2/Portfoljoversikt/ Fonden är knappt ett halvår gammal så historisk avkastning finns inte tillgängligt, däremot tror jag att dom mest kompetenta inom området borde ha resurser att göra sin hemläxa. Istället för att investera i fonden kan man picka guldkornen som man själv gillar mest helt enkelt. Fonderna i sig är trögrörliga, pengarna är låsta och en omfördelning kan ta tid. Skulle en fond sälja av ett stort innehav på en dag kan detta sänka bolagets aktievärde rejält. En populär fond kan även har svårt att placera alla pengar. Har man redan köpt 10% av ett bolags aktier kan det vara svår att öka det till 20% om fonden fördubblas.

När jag ser deras geografiska fördelning jämförs den alltid med GDP Länk: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28nominal%29 även om det inte finns en direkt korrelation mellan värdet på bostäder och GDP så är exempelvis indonesien intressant. Över 16% av fonden är investerad i Indonesien som samtidigt utgör bara omkring 1,25% av världens totala GDP.

Nu blir det att kolla igenom innehaven i fonden och sätta upp intressantaste bolagen på bevakningslistan.

/J

Publicerat i Ekonomi med fokus på investering och taggad . Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

Kommentarer är avstängda.

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.