Kort varsel

Har fått återkoppling på jobbet som jag sökte i påskhelgen. Visst stod det kort varsel även i denna annons och jag hoppades på att mina två veckor (inom samma konsultbolag) skulle räcka. Tyvärr var dock inte det fallet. Pratade nyss en stund med rekryteraren som sa att den som valdes till tjänsten redan kommer att börja inom ett par dagar. Det är tredje gången som jag fått intervjuer på konsultbolag och inte fått jobbet då någon annan kan vara på plats omgående. Även erfarenheten på arbetslplatsen där jag jobbar nu är, att man med kort varsel ska ha in personal. Faktiskt så kort varsel att det inte är möjligt för någon med en månads uppsägningstid att ta jobbet. Problemet är att man först ska ta sig till en intervju på konsultbolaget för att sedan presenterasas för kunden. Kunden kanske har anlitat flera konsultbolag för rekryteringen och ska även i sin tur välja den personen som känns bäst. Två veckor kan försvinna rätt fort i bara den processen.

Kundbolagen i sin tur har själva kort framföhållning. I sämre tider sägs konsulter upp direkt för att sedan med kort varsel ta in nya när tiderna är bättre. Konsultbolagen arbeta på samma sätt man säger upp anställda som går utan uppdrag.

Det jag upplever både i jobbsök och på arbetsplatsen är att personer tas in med så kort varsel att dessa egentligen bara redan kan vara arbetslösa. Antagligen ett kortsiktig tänk just när det gäller konsulter då erfarenhet och kunskap (lämplighet) inte väger lika tungt som snabbtillgängligheten. Det intressanta är att just från konsultbolagens perspektiv det sättet antalgigen är det mest gynsamma. Man har inga konsulter utan uppdrag (inga kostnader i onödan), personalen som anställs är oftast arbetslösa/oerfarna och därmed nästan tvungna att ta jobbet till låga löner. Låg lön innebär konkurrenskraftigare pris mot kunden samt högre marginaler.

/J

Publicerat i Arbete vs. Fritid. Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

Kommentarer är avstängda.

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.