Husdrömmar

Fick se ett hus på hemnet för ett tag sedan som skulle kunnat bli ett roligt projekt. Hämtade K från jobbet igår och åkte dit en sväng för att kolla på hur objektet ser ut i verkligheten. Bilderna på mäklarhemsidan var så klart tagna på sommaren vilket innebär att det såg en del värre ut när det inte fanns ett enda blad på buskar och liknande.

Anledningen att vi ens kolla på hus är först och främst att vi inte vill bo i lägenhet egentligen med Lilleman plus att hoppas kunna hitta ett objekt som till stor del kan finansiera sig själv och kan bli en bra investering.

Kändes som en dröm att tänka kunna fixa i ordning en trädgård som inte har skötts på fem år och kunna bygga ett växthus. Huset i övrigt är en stor Villa från 30-talet som egentligen bara är ett oisolerat skal med fina gamla detaljer. Bra bussförbindelser med 25 minuter till centrum samt 8 minuter bilväg till våra nuvarande jobb.

Nu till det ekonomiska, huset är så stort att man kan göra om det till två stora lägenheter (plus källare) vilket innebär att man genom hyresintäkterna kan finansiera räntekostnaden plus viss underhåll/amortering. Renoveringen i sig räknade jag på 500.000 kr i material och kostnader för kvalificerade hantverkare för vissa jobb som jag inte kan/få utföra själv. Egen tidsinsats är svår att uppskatta i timmar men det skulle innebära att ta ut hela semestern samt kvarvarande föräldraledighet. Nu till problemet vilket är själva priset (förutsatt man inte tror på för alltid stigande bostadspriser ). För att få ihop kalkylen och kunna kalla köpet för en investering så skulle priset åtminstone vara 25% lägre. Då skulle vi kunna amortera lånet (förutsatt att halva huset hyrs ut) på 7-10 år. Efter dessa år skulle vi äga ett hus som generera hyresintäkter till oss. Alternativ att man stannar på en belåningsnivår på 50% av marknadspriset och investerar kassaflödet i aktier.

Vi kommer troligtvis boka en visning av huset, även om vi inte tänkt att genomföra ett köp till det priset så är det alltid bra att ha sett olika hus med olika möjligheter innan man verkligen bestämmer sig för att köpa.

/J

Publicerat i Husplaner. Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

Kommentarer är avstängda.

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.