Uppdatering jobbsök – första responsen

Igår fick jag ett samtal från en rekyteringsfirma gällande ett jobb. Det utvecklades till en kort telefonintervju på 20 minuter. Jag gjorde nog bästa av situationen och med tanke på att jag bara kom ihåg delar av annonsen så gick det nog helt okej. Jag har pratat med K om att jag borde ha anteckningar i fickan hela tiden med nyckelord på alla jobb jag har sökt så att jag snabbt kan minnas vad respektive tjänst innebär som jag har sökt. Tyvärr hade jag inte fixat det igår så vissa nyckelegenskaper som efterfrågades i annonsen utvecklade jag inte i telefon. Det är rätt intressant att hela samtalet hade exakt samma frågor som en personlig intervju som jag varit på hos samma rekryteringsföretag i en annan stad. Jag hade kunnat be personen att återkomma senare, dock så är det inte helt lätt att hitta en bättre tid än på jobbet. Eftermiddagen är lite småstressig med hämtning på dagis och att underhålla Lilleman hemma tills K kommer hem från jobbet, vid den tiden har rekryteraren säkerligen dessutom gått hem. Jag själv tycker bättre om att svara spontant än att dra massa klyschor som man memorerat, det är trots allt så att jag förväntas agera som jag säger på en intervju i jobbet. Att behöva vara någon annan under några år på ett jobb är nog inget man ska eftersträva.

Det känns bra att jag har fått detta samtal då jobbet var ett som jag knappt trodde ens hade den minsta chansen på. Blev verkligen motiverad att fortsätta söka några jobb varje vecka. Det är lite missvisande att man efterfråga 3-5 års erfarenhet inom området samt en civilekonomexamen, trots det så får jag ett samtal där jag maximalt har 1 års erfarenhet av liknande arbetsuppgifter. Skulle det stå i en tysk annons hade man nog fått svaret kan du inte läsa? 3-5 år krävde vi men du har bara ett års erfarenhet…. Även om jag inte går vidare så har jag lärt mig av mitt lilla misstag att inte har 100% koll på alla tjänsterna jag sökt. Jag har även fått en del frågor som jag kommer att ha svar på för kommande jobbsöket.

Följande frågor ska jag ha ett bra svar på vid nästa samtal:

1. Varför sökte du den tjänsten?
2. Vilka egenskaper gör att du är rätt person för jobbet?
3. Har du några frågor kring tjänsten?
4. Varför väljer du att byta jobb?
5. Löneanspråk?

Fråga ett till tre fick bli något generella svar i gårdagens samtal vilket verkligen måste undvikas nästa gång och det ska kunna förankras i just den tjänsten det handlar om. Fråga fyra besvarades bra denna gång men det måste finnas ett perfekt svar som går ihop med sökta tjänsten. Fråga fem är också knepig om man knappt kommer ihåg vilket ansvar osv. tjänsten innebär. Efter ägamintids inlägg http://www.agamintid.blogspot.se/search?updated-max=2013-03-16T08:44:00%2B01:00&max-results=4 använde jag faktiskt meningen om jag blir aktuell kommer vi säkerligen att komma överens, men fick även nämna ett intervall som jag förväntade mig.

Nu är det bara att ta med sig lärdomarna från samtalet igår och fortsätter med att söka fler tjänster. Känns bra att verkligen fokusera på den typ av tjänst som jag vill ha och ägna nån timme åt att hitta anonserna samt skriva ansökningarna. Jag är inte så säker att jag kommer gå vidare i detta jobb då konkurrensen är hård. Plus att tjänsten innebär en relativ snabb flytt vilket gör att mitt löneanspråk står relativt starkt för att motivera det.

/J

Publicerat i Arbete vs. Fritid och taggad , . Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

Kommentarer är avstängda.

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.