Tänk före

Det är inte alltid genom årsredovsisningar eller nyckeltalsanalys som man kan hitta dm bästa investerinarna. Ofta bygger ekonomernas (inklusive mina) investeringsbeslut på historiskt data ihop med antagande om framtiden. Hemma märks skillnaderna i tankesättet när det gäller investeringar mycket väl. En civilekonom och en logistiker har lite olika syn på vad ett bolag ska uppfylla för att vara värt att äga och därmed investera i. K tänker oftast i banor hur deras produkter kommer konkurrera med andras. Jag själv tycker att det ibland blir lite för mycket siffror och antagande på framtida siffror och det kan vara nyttig att diskutera köpen innan ur en ”icke ekonoms” synvinkel.

Det jag har kommit fram till är att just det tankesättet oftast kan användas i relativ kortsiktiga investeringa. Exempelvis Husqvarna som sålde slut på snöslungar och våren därefter hade gått upp en hel del. När det syntes i årsredovisningen var det redan för sent. Man borde alltså istället när släktingar gnällde över att det inte går att få tag på en enda snöslinga från tillverkaren köpt aktien. Klart att företaget gör allt för att öka försljningen under en sådan period.

Ett annat exempel är förlaget som hade rättgiheterna till Milleniumtriologin. När man hör fler och fler prata om böckerna och alla säger att man borde läsa dessa hade man fortfarande kunnat göra ett klipp.

BP skulle man har blankat omgående när det brja pratas om oljekatastrofen.

E.ON borde vi har såld och köpt vind/solarbolag istället och i nuläget vikta tillbaka.

Svininfluensa och andra ”epidemier” borde man kollat upp företag som tillverkar vaccin och handsprit.

Det finns många fler exempel där nyheterna i många fall inte publiceras så att händelerna direkt kopplas till bolaget vars aktiekurs påverkas. Jag tycker att det sättet är en rolig form av ”trading”.

Nu när jag skriver inlägget kommer jag ihåg när en äldre man på ett av mina gamla industrijobb pratade lite om aktier. Jag har tjänat mer på aktier än här på jobbet senaste halvåret fick man höra lite då och då. Han var inte någon superekonom utan sa att han köpte aktier och optioner nästan alltid i samma bank. Tajmingen för köp och sälj baserade han enbart på antalet sålda cabrioleter i Sverige. En kanske logisk indikator som visar hur den övre klassen av beolkningen i landet ser på framtiden. Tänkte kolla lite på hur denna strategi i verkligheten har fungerat historisk sett senaste tio åren. Det är en sak att säga att man tror på en bättre ekonomisk utvecklingen närmaste åren men en helt annan att faktiskt verkligen tror så mycket på det att man köper sin en cabriolet.

/J

Publicerat i Ekonomi med fokus på investering. Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

Kommentarer är avstängda.

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.