Immobilien

Euron känns på en väldig låg nivå. Med tanke på svenska kronans köpkraft i Tyskland så är detta inte hållbart i längden. Sveriges export kommer att bromsa in kraftig med den starka kronan och då blir utvägen att hålla SEK nere för att få fart på ekonomin. Börskurserna hålls antagligen upp av rädslan för en högre inflation samt dagens låga räntenivåer. Jag är i nuläget ute efter bolag med realtillgångar i Tyskland och stabila länder omkring. Skulle Euron falla sönder kommer värdet mot SEK i exempelvis tyska fastigheter att stiga. Fastigheterna är långsiktigt inflationsskyddade. Även om hyran kan bestämmas i förväg för några år så är även deras ränteutgifter mm. hedgade för det.

Två Aktier som jag håller koll på:

TAG Immobilien AG (Tyskland)
Kommersiella och hyresfastigheter, fastigheterna finns i stabila storstadsregioner samt en del i östra delen av Tyskland som förhoppningsvis kommer att uppvärderas i takt med att ekonomiska skillnaderna i landet minskar. Preliminärrapporten finns här: http://www.tag-ag.com/fileadmin/Media/Investor_Relations/Geschaeftsberichte/TAG_AG_PRELIM_2012_Final.pdf
Bolaget återfinns även hos Skagen. Under 2012 förvärvades fler hyresobjekt (finansierades genom en nyemission). Utdelning per aktie föreslås till 0,25 Euro kurs 8,77 Euro. Med ständiga förvärven är det viktigt att kolla på siffrorna per aktie.

Immofinanz (Österrike)

Största delen finns i Österrike men även objekt österut samt i Tyskland. Ägamintid har skrivit hans tankar här http://www.agamintid.blogspot.se/search/label/Immofinanz återköp samt god utdelning är intressant dock så tycker jag att investeringarna österut känns mer riskfyllda. Utdelning 0,15 Euro kurs 3,2 Euro.

IVG har jag för övrigt valt att inte köpa i nuläget (aktien gick från 2,30 till 1,60 euro på några dagar). Deras likviditetsrisk känns oberäknebar där man är mycket beroende av att en stor affär går bra. Finns lite funderingar på att byta ut en del av mina svenska småbolag mot IVG dock så måste det finnas indikationer på hur man ska klara av lånen i framtiden.

Ska även försöka hitta bolag med hyresfastigheter i USA och kolla på hur värderingen ser ut med tanke på deras bostadsmarknad. Generellt så tror jag på ett kommande valutakrig samt inflation på några års sikt (det är redan i full gång med dagens expansiva penningspolitik) dock så har vi i Sverige än så länge lyckats bevara köpkraften internationellt vilket gynnar investeringar utomlands.

/J

Publicerat i Ekonomi med fokus på investering och taggad , , . Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

2 Responses to Immobilien

  1. Oskar säger:

    TAG Immobilien låter onekligen intressant, vet du hur de ställer sig till utdelning är det troligt att de kommer höja utdelningen om de lyckas förbättra resultatet? Hittade ingen policy på websidan men det kan ju vara jag som är blind…

    • investerailivet säger:

      Utdelningen hittade jag tyvärr inte heller något konkret för. Företaget har köpt upp mycket dom senaste åren som finansierades med nyemissioner till största del. Det kan vara så att man i framtiden hellre köper fler fastigheter under rätt förutsättningar än att lämna en stadig utdelning. Företaget satsar i stort sett bara på att förvärva hyresfastigheter i Tyskland med en relativ bra geografisk spridning. Med bra kassaflöde samt realtillgångar är det ett bra skydd mot inflationen vilket jag är mest ute efter. Jag tror att bostadspriserna i Sverige kommer att sjunka och förhoppningen är att vid ett sådant tillfälle TAG räknat i SEK inte gör det och kanske till och med uppvärderas. Jag tror även att den typen av aktie kommer att ha stor efterfråga i brist på bättre alternativ. Bostäder behövs alltid oavsett konjunkturläget.

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.