Uppföljning budget februari

Inköpet av andrabil påverka kassaflödet mycket förra månaden. Vi har även betalat nästan 35% av våra helårsbetalningar under första två månaderna på året vilket kan vara en psykologiskt fördel att ha ett bättre kassaflöde på slutet av året.

Just inköpet av bilen leder till att jag ska göra om Excelbladet med budgetuppföljningen något. Suttit några timmar och tänkt ut vad som ska ändras på för att få den mest rättvisaste bilden av privatekonomins eget kapital. Fram tills nu har vi inte satt något som helst värde på saker vi äger utan kontanter och aktier. Min tanke är att istället göra en rimlig avskrivning på bilens värde i vår egen balansräkning varje månad. Över tid vill man att ens egna kapital ska växa så mycket som möjligt (alltså justerat för skulderna). Det är även viktigt för oss att kunna bedöma hur EK påverkas av ett bilköp eller eventuellt husköp. Köper man ett hus borde man inte göra kalkylen på enbart kassaflödet (räntan + amortering) utan även ta hänsyn till reparationer och underhåll.

Det finns många exempel på andra bloggar med balansräkningarna där värdet på huset är konstant och EK öka i samma takt som amorteringar. Enligt mitt sätt att tänka borde dock byggnadsvärdet skrivas av (så länge man inte tror på för alltid stigande huspriser). Det kommer behövas renoveringar som är kostsamma, att byta ut tak, badrum, kök, måla fasaden eller byta ut värmepannan är dyrt. Gör man en realistisk kalkyl får man en uppfattning om huruvida ett husköp verkligen gynnar EK eller inte (och därmed kunna bedöma om det är en bra investering). Jag vill inte köpa ett hus där jag betalar ränta i 30 år för att sedan när jag säljer det får ett totalt sämre EK. Jag tycker att det i många fall är för mycket fokus på kassaflödet, man har råd att betala ränta mm. men hur husvärdet i förhållandet till lånen rör sig hör man aldrig.Exempelvis illor som är byggda på 90-talet och som inte renoverats nämnvärt är ofta slitna idag. Skulle man vilja återställa huset i samma skick som det hade under de första åren är det några hundratusen kronor som behövs.

För övrigt så har man årets deklarationsblanketter att se fram emot snart (skickas ut med post i början av april). Har man e-legitimation behöver man inte vänta på blanketten utan kan deklarera när e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 öppnar den 21 mars.

/J

Publicerat i Budget och taggad , , , . Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

3 Responses to Uppföljning budget februari

 1. Oskar säger:

  Hur stor del av inkomsterna sparar ni och till vad?

  • investerailivet säger:

   Just nu är det 40-45 procent, målet är 50-60 procent dock måste vi klättra lite på lönestegen för att komma upp i den nivån. Det vi sparar till är att inte behöva gå till ett jobb och tjäna pengar åt någon annan. Kort sagt vill vi göra det vi själva känner för. Driva ett eget företag, hjälpa andra, bo utomlands vissa delar på året och spendera mer tid med familj och vänner.

   Ett exempel vore att vi efter fem års sparandet skulle kommit upp i över en miljon kronor. Vi kanske bestämmer oss för att köpa en liten gård på landet och kan betala 50% kontant. Att spara i fem år nu kan då innebära att vi är skuldfria 20 år tidigare (mindre lån, mindre/lägre ränta, mer amortering). Alternativet att aktieportföljen med inköpspris på en miljon ger en årlig avkastning på 60 tkr vilket täcker räntekostnaden för dessa 50% belåning gott och väl (även när lånen är amorterade avkastar denna portfölj förmodligen i all framtid).

   Vår filosofi är helt enkelt att spara/investera först och konsumera sedan. Vi har många drömmar och mycket idéer som kräver kapital vilket vi i dagsläget inte har. Alternativen är att leva som alla andra gör eller att försöka skapa förutsättningarna vi behöver för att förverkliga våra drömmar 🙂

   Det kommer ett längre inlägg om våra konkreta mål.

 2. Oskar säger:

  Vi har några års försprång på er och jag måste säga att det är rätt skönt när pengarna börjar jobba för en. Vi har ett helt avbetalt hus och ett antal hundra tusen investerat i framförallt aktier. Vårt sparande varierar lite från månad till månad beroende på inkomst och hur utgifterna faller men de senaste åren har sparandet varit i spannet 60-80%. När man väl börjar få medvind som vi får nu när vi inte har några räntebetalningar och samtidigt inkomster från aktieutdelningar så börjar det blir riktigt roligt…..det är som att vara ute och åka skidor i solskenet och med vinden i ryggen:-)

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.