Planerat åldrande

Efter gårdagens inlägg var jag tvungen att kolla på några dokumentärer som jag sett för ett tag sen. Hittade till och med en film på svenska om planerat åldrande nämligen Glödlampskonspirationen https://www.youtube.com/watch?v=ffWnm3jL7Bc

Jordens resurser är inte oändliga och miljöpåverkningarna blir mer och mer uppmärksammade. Att kunna lite om mycket som vi skrivit om tidigare kan både spara miljö och pengar. Är man dessutom nyfiken på hur saker fungerar och någorlunda händig kan det vara rätt kul att laga saker själv (som skrivaren i videon). Internet med alla forum och videor är dessutom en enorm tillgång för att kunna genomföra något man innan inte haft kunskap om (omöjlig för 15 år sedan att hitta en video på hur man byter batteri i en trådlös telefon till exempel).

Att vi tror på en förändring av konsumtionssamhället innebär att vi även tror på att vissa förutsättningar för vår resa förändras i framtiden. Vill man starta ett bolag som ska överleva i 40 år bör man nog undvika en del områden. En mobiltelefontillverkare är om 20 år kanske inte heller någon bra investering. När användartiden fördubblas exempelvis minskar hälften av volymerna.

Sedan har så klart även konsumenten en stor påverkan. Finns det ingen efterfråga behövs inget utbud så enkelt är det. I långa loppet är det alltså varje enskild individ som avgör hur vår miljö ska se ut i framtiden. Hur våra barn och barnbarn ska växa upp, i vilken miljö samt med vilka värderingar. Jag själv känner ingen extra njutning av att ha en dyrare kaffebryggare (därför istället designer märke) än en billigare som gör minst lika bra kaffe. Sådana produkter köps för funktionen/kvalitet och mår bra gör man av upplevelser som jag ser det. Det kan i och för sig vara en upplevelse när grannen kommenterar den dyra kaffebryggaren istället för kaffets goda smak.

Ha en bra kväll!

/J

Publicerat i Ekologiskt leverne och taggad , , , , . Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

2 Responses to Planerat åldrande

  1. Oskar säger:

    Jag tycker att det skulle vara härligt att lämna in min gamla TV på reparation som man gjorde på 80-talet iställlet för att slänga allt som går sönder och köpa nytt. Det är idag mer ekonomiskt att slänga och köpa nytt men det känns liksom fel på något vis….

    • investerailivet säger:

      Med tiden kommer resurserna att blir dyrare igen. Det finns inte oändligt av allt här på jorden. Tyvärr ska det alltid behöva ta slut innan mönstret ändras. Att vissa kommuner har infört betalning för såpor per kilo kan vara en bra start kanske, tyvärr finns det dock även där ett intresse att det ska produceras mycket såpor för att utvinna ny energi igen.

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.