Fredagsfilosofen

Det är rätt ironisk att vi genom ökat produktivitet enbart uppnått högre konsumtion och ökade skulder. Sedan våra föräldrars uppväxt har konsumtionen flerdubblats, visst har en hel del produkter höjt livskvalitet enligt många (så klart en subjektiv bedömning) men samtidigt är vi nog knappast lyckligare idag än för 35 år sedan. Att byta ut TV:n eller bilen med två års mellanrum har nog ingenting med lycka att göra. Varför byta ut en bil som fyller sin funktion plus lite till mot en ännu nyare innan den blir ekonomisk ohållbar på grund av reparationer eller osäker drift? Många verka hellre välja en bil som kostar 30000 kr mer (värdeminskning) per år som är lite nyare än att ha råd med pension några år tidigare. Är det värt att åka en nyare bil 30 minuter per dag i 40 år och istället jobba fyra år längre? Skulle vi leva som våra föräldrar har gjort hade vi i nuläget antagligen inte behövt jobba mer än 20 timmar per vecka, med tanke på inkomsten som skulle behövas samt den lägre produktionen.

När jag reflektera över konsumtionssamhället inser jag även att det är en förutsättning för att vi ska lyckas med vår resa. Det skapa våra jobb samt möjligheterna till våra investeringar. Skulle majoriteten inte konsumera så mycket hade vi inte haft möjligheten att vara delägare i företagen som gör vinsterna på samma sätt. En teori borde vara att vi alltid kan spara motsvarande summa som andra lägger på onödig (över)konsumtion, minskar den gör även möjligheten till sparandet det antagligen då den disponibla inkomsten går till det nödvändiga sakerna. Det gäller även att hoppa av bolagen som är konsumtionsberoende i tid och vikta om till ”livsnödvändiga” produkter och tjänster ifall samhället förändras. Man blir ibland trött på att höra och tänka ord som vinst, kostnad, avkastning vilket sker dagligen. Det gäller att hitta en balans när man tänker som vi för att hålla ut. Vi har många idéer och tankar och jag tror att vi måste underhålla dessa under tiden då vi följer med konsumtionssamhället för att till slut inte blir en del av det.

Vi vill göra en förändring, skapa något som är hållbart och höjer livskvaliteten för människan. Kan vi dessutom tjäna vårt levebröd på det är det ett plus. Jag har suttit i veckan och skissat på en sådan affärsidé. Just den är till skillnad från våra andra idéer genomförbart för oss redan nu (utan mycket kapital). Det bästa är att vi själva känner ett behov av det som idén innebär vilket ger en extra drivkraft.

/J

Publicerat i Arbete vs. Fritid och taggad , . Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

2 Responses to Fredagsfilosofen

 1. Oskar säger:

  Ekonomi är inte helt enkelt när man tittar till de stora dragen. Tex ponera att energi skulle bli 10 ggr dyrare. El, Bensin etc det skulle alltså bli dyrt att driva verksamheter som är energi slukande, vilket vi har en del i sverige och vad skulle då hända med dem? Samtidigt är vi en stor kraft producent vilket betyder att höga elpriser även skulle kunna gynna Sverige som land då vi ju har en stor del av vår egen kraftproduktion, vatten och kärnkraft men även vind och geotermisk energi ger tillskott. Personligen tror jag att ett högre energi pris skulle vara bra för världen då vi skulle behöva tänka oss för lite mer vad gäller onödiga transporter och även ’slit och släng’, men skulle det vara bra eller dåligt för Sverige? Vet ej??

  • investerailivet säger:

   Energipriset skulle behöva flerdubblas åtminstone. Då skulle fler börja tänka om, tvingas att åka kollektivt, köpa närproducerat och satsa mer på långvariga produkter. Antagligen skulle det till och med kunna gynna ekonomin då man istället för att konsumera skulle investera i långsiktiga lösningar. E.on i Tyskland funderar på att stänga ner miljövänligare alternativen för att kolkraftverken är dom enda lönsamma (utsläppsrättigheterna är så billiga). Nånstans måste man funderar på hela kedjan och den totala kostnaden för miljön till varje produkt. Förhoppningsvis är det i framtiden transportkostnaderna som avgör tillverkningsplatsen och inte lönerna/miljölagar i första hand.

   I logiken borde majoriteten av befolkningen kunna leva lika bra som vi gör idag men jobbar mindre (vilket vi bevisligen gör i dagsläget men vi tar ut ledigheten längre fram). Man värdesätter inte sin egen tid tillräckligt mycket heller, tid det tar att jobba ihop till nyaste mobilen eller tiden/tålamodet som krävs för att göra något långsiktigt. Det finns säkerligen en hel mängd med patent på revolutionerande tekniker som kan spara energi, dock så är det för mycket pengar som hela sektorer skulle förlora om dessa släpps.

   Ha en bra kväll

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.