Varför köpa secondhand?

Igår gjorde vi vår sedvanliga secondhand-vända. Var ett tag sen sist och igår morse kände vi att fingrarna kliade efter att få leta efter fynd. Vi tycker att det är vårt ansvar att köpa så mycket som möjligt begagnat, för miljöns och vår egen hälsas skull. Oavsett om det gäller möbler, kläder, köksredskap, leksaker etc.

Ni har väl förresten inte missat denna låt som seglat upp på topplistorna (humor måste man ha):
Macklemore & Ryan Lewis – Thrift Shop

Vi har ett barn med atopiskt eksem och föredrar att köpa begagnade kläder som tvättats många gånger och därmed innehåller mindre gift än nya. Lillemans garderob består därför i stort sett enbart av begagnade (men också en del ekologiska) kläder som inhandlats på loppis, secondhandaffärer, Tradera eller Blocket. Det kräver inte mycket mer tid än att köpa nya, och kostar enbart en bråkdel av vad det skulle ha kostat om vi köpt alla kläder nya istället.

Förutom vissa kap vi gör är det även intressant att se vad som skänks och därmed indirekt vad folk gör sig av med. Mycket är sådant som man inte behöver i det vardagliga livet, såsom prydnadssaker, men även sådana varor som blivit ersatta av nya i hemmet. I dagens samhälle verkar det som om att man inte längre värdesätter kvalitet, utan istället köper billiga varor som man sedan ”har råd” att byta ut efter en kort tid. För människor tröttnar, med hjälp av all reklam som man får sig till livs varje dag, som får en att vilja köpa nytt. Givetvis är det en produkt av konsumtionssamhället, som varit med och format våra tankar och värderingar kring de föremål man äger och omger sig med. För oss är det viktigt att vi omger oss med saker av god kvalitet, som håller länge och innehåller så lite gifter som möjligt. Hellre begagnade saker av bra kvalitet, än nya billiga saker som efter ett tag måste bytas ut.

/K+J

Publicerat i Ekologiskt leverne, Minimalism och taggad , , , , , . Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

3 Responses to Varför köpa secondhand?

 1. Oskar säger:

  Håller med, vi köper mycket second hand framförallt är nästan alla möbler i vårt hus second hand och mycket bättre kvalitet än Mio eller IKEA. Kläder till barnen brukar också finnas då barn ibland växer ur kläderna innan de hinner slita på dem. Pricipen vi följer är att aldrid köper dåliga grejer så när vi väl köper nytt vilket inte är ofta så är det ofta rätt dyrt. Det blir då ytterliggare en anledning att kolla extra noga på begagnat innan man slår till…

  • investerailivet säger:

   Samma upplägg hos oss. Är egentligen bara teknikprylarna (mobil, dator, TV) som köps nya då vi anser att vi inte byter ut något förrän det går sönder. Vi köper bra begagnat för lika mycket som det billigaste hade kostat nytt kan man säga. En skinnsoffa i kanonskick köptes 2 år gammal för 30% av nypriset, vilket vi annars hade fått den billigaste på IKEA för.

   Barnkläderna hade det nog gått åt många tusen kronor på bara en vintersäsong om vi hade köpt samma märken och mycket är knappt slitet.

 2. Pingback: Livskvalitet trots låga utgifter? | Investera I Livet

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.