Fastighetsbolag

Ska fortsätta med en ny bransch på vår bevakningslista. Som rubriken säger fastighetsbranschen. Jag har redan hittad några intressanta bolag som ska analyseras mer. Jag ska även försöka skapa bra underkategorier då det kan handla från uthyrning av bostäder till utveckling av affärscenter hos dessa bolag. Det är viktigt att inte jämföra äpplen och päron, som jag ser det finns det inom samma bransch, bolag som i stort sett enbart värderas efter kassaflödet och sedan andra bolag som värderas mer efter bokförda värdet. Jag gillar relativvärdering detta ger bland annat en bra jämförelse på framtida vinster i förhållandet till risken. Det ökar även möjligheten till att jämföra avkastningen mellan olika branscher över tid och mellan olika länder.

Det finns en del företag i Sverige som Balder, Diös Fastigheter, Kungsleden, Hufvudstaden mm. vi kommer dock hålla oss till investeringarna utomlands ett tag framöver så det är i första hand tyska bolag som vi ska hitta. Vill man investera i realtillgångar som är hyfsat skyddade mot inflationen så är fastigheter enligt mig ett bra alternativ. Hyrorna anpassas över tid i samma takt som inflationen och värdet stiger också i samma omfattning. Det gäller dock att köpa när dessa är låg värderade. Dessutom kan vi anta att vi även om 50 år behöver en bostad. Det är svårt att uppskatta exakt hur mycket av den disponibla inkomsten som går i genomsnitt till boendekostnader, hos oss är det omkring 20 % för vår hyreslägenhet då bor vi relativt prisvärd. Att köpa eget hus kan nog för många innebära 50 % (underhåll, ränta och amortering). Boendet är och kommer antagligen att vara den största utgiften resten av livet vilket innebär att vi även vill investera en större del av portföljen på lång sikt i fastigheter. Det kan såklart påverkas när vi köper en egen bostad och därmed direkt äger en sådan del i portföljen, men än så länge är det aktier som gäller.

Har i några dagar samlat info om tyska IVG. Bolaget är verksamt på den kommersiella sidan. Det är storstäder i Europa som man äger kontorsobjekt/affärslokaler i samt en del investeringar i energi-infrastruktur. Bokförda värdet är betydligt högre än aktiekursen idag vilket beror på fastigheten the squaire (http://www.thesquaire.com/en) som ska säljas alternativ omfinansieras. Jag tror att chanserna till att hitta en köpare är goda. Man har lyckats attrahera hyresgäster som Hilton Hotel och geografisk ligger det perfekt. Mer om det när jag kommit längre i analysen.

Det ska även bli intressant att följa LEG Immobilien AG (hyresbostäder) som är första börsintroduktionen i Tyskland för 2013. På senare tid märks det tydligt att det i tyska medier pratas mer om inflation. Efterfrågan på dessa investeringar kommer troligtvis att öka närmaste åren i länder som Tyskland.

/J

Publicerat i Ekonomi med fokus på investering och taggad , . Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

Kommentarer är avstängda.

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.