Statslåneräntan

Satt och läste tyska tidningen welt.de (tycker att den är lite mer saklig och kritisk än svenska alternativen), när jag fick komma ihåg gårdagens inlägg där jag nämnde ökade aktiekurser på grund av låg ränta bland annat. Jag har faktiskt inte tänkt på det än men statslåneräntan har stigit en del sedan årsskiftet. I Sverige 0,4 procentenheter (1,59-1,98), Tyskland samma antal och USA på 0,3 procentenheter något lägre.

Tycker egentligen att statsobligationer är tråkiga för tillfället då dessa inte kan stiga i värde med dagens räntenivåer. Tyvärr hade jag inte kunskap nog om obligationer under finanskrisen. En obligation med 5 års löptid hade kunnat ge en relativ säker avkastning när räntan var som högst för att sedan gå ner till historisk låga nivåer (även långa räntefonder hade gett bra avkastning under den tiden). Hur som helst så har jag det nu i åtanke nästa gången utlåningen stannar och räntan går upp på kort tid. Det jag egentligen vill säga är att trenden med allt lägre ränta nu har brutits. Man bör alltså sälja räntefonder (med långa löptider) om man tror att räntan fortsätter upp. Det mer intressanta är egentligen vart kapitalet som dras ut ska placeras? Om den ”riskfria” räntan på så kort tid ökar hur påverka det räntan på bostadslån? Just nu ser jag inte att konjunkturen har vänt än, en ökad ränta i detta skede kommer troligtvis även försvåra en återhämtning. Konstigt nog så verka efterfrågan på aktier ökad igen och kapitalet rör sig åt det hållet.

Även intressant att gölja utvecklingen med tanke på beskattningen på ISK. För den som är intresserad så uppdateras räntan varje vecka här https://www.riksgalden.se/sv/omriksgalden/statsskulden/aktuella-siffror/statslanerantan/?year=2013

/J

Publicerat i Ekonomi med fokus på investering och taggad , , . Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

Kommentarer är avstängda.

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.