Börsklimatet

I dagsläget har vi ca. 25% av våra tillgångar investerade i aktier. Hälften av aktierna är rena spekulationsköp med hopp om en snabb/kraftig uppgång. Vi resonerade som så att det i värsta fall tar 2 månader att spara ihop samma summa igen. Skulle däremot den uppvärderingen som vi hoppas på inträffa kan det ge oss ett halvårs extra sparande på en gång. Vi kommer troligtvis hålla oss ifrån småbolag i framtiden förutom när vi kan vara helt säkra på att bolaget är starkt undervärderad och en säker uppvärdering kommer att följa. Det finns såklart en fördel med småbolag och det är att man kan skaffa sig informationsövertag genom grundlig research.

Hittills har vi fått den bästa avkastningen (med tanke på risken) i ett stort bolag. Inlägget http://dollarmiljonaren.blogspot.se/2011/08/antligen-koplage-igen.html hjälpte oss att att köpa efter nedgång. Vi hade ingen direkt erfarenhet av värdeinvesteringar utan köpte mest för spekulation/trading. Det är just det tillfället som jag reflekterar över nu när svenska, tyska och amerikanska index rör sig mot ”all time high” (ATH). Förutom att fokusera på utdelningarna är även tajmingen avgörande. Med tålamod, riktkurser för inköp och omviktning beroende på börsklimatet (konjunkturcykeln), kan vi förhoppningsvis uppnå en bra riskjusterad avkastning. Mina tidigare erfarenheter säger mig att aldrig köpa när kursen är på ATH. I nuläget fokuserar vi på branscher/bolag som gått åt andra hållet än index senaste tiden. Hitta bolag med P/E under 10 samt en begränsad risk för nedgång.

För övrigt börjar jag kolla på hur mycket mer i kostnad det skulle innebära att försäkra sig mot marknadsrisken (säljoption, terminskontrakt mm.). Är man säker på att bolagen man väljer kommer gå bättre än indexet samtidigt som man tror på en bredare börsnedgång är det ett alternativ (istället för att vara likvid). Har man en bred portfölj kan man med en affär (per index?) säkra sig mot en större nedgång. Detta är även intressant då man inte behöver sälja sina tillgångar, vilket sparar courtage samt vinstskatt ifall man har en traditionell depå. Det hela innebär dock att man har kunskap om Betavärde samt optionshandel/terminskontrakt.

I nuläget känns det verkligen svårt att köpa aktier, uppgången kan inte fortsätta länge till. Anledningarna som kan finnas är en förväntad hög inflation i framtiden, samt bristen på alternativa investeringar (räntan historiskt låg, ädelmetaller på höga nivåer, bostäder i Sverige dyra). Då är aktier antagligen bättre än likvider. Annars talar nog allt emot att börserna kommer att befinna sig högre än ATH. Skuldkrisen i Europa kommer att ta flera år att komma ur, samma med USA:s underskott som någon gång måste minskas, svenskarnas bostadslån i förhållande till BNP måste minska kraftigt. Allt detta innebär mindre pengar över till konsumtion samt investeringar, vilket i sin tur innebär lägre omsättning för bolagen.

/J

Publicerat i Ekonomi med fokus på investering och taggad , , , . Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

Kommentarer är avstängda.

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.