Inköp av andrabil – att spara tid

Fast vi bor i en storstad så tar det oss minst 50 minuter med kollektivtrafiken till jobben. Med bilen behöver vi som mest 20 minuter. Vi hade båda två gärna åkt med buss istället dock så är tidsskillnaden för oss två ihop minst 2 timmar per dag. Efter en snabb uträkning kom vi fram till att två bilar istället för en innebär 1000 kr extra i utgifter per månad. K kan därmed spara 1 timma per dag minst. 20 timmar per månad mer tid för familjen (korta ner dagarna på förskolan för Lilleman) och för att göra annat som att söka jobb eller analysera aktier.

Nu blev det en prisvärd bil med lite ”småfix” på men som stor fördel att den går att köra på etanol (E85) vilket innebär lägre milkostnad (kortare serviceintervall men dessa utförs själv). Även om vi åker mycket kan vi minska åtgången av fossila bränslen (kan såklart argumenteras emot etanol också). Hoppas helt enkelt att vi gjort en bra affär på samma sätt som vi vill med aktierna. Köpt när andrahandsmarknaden är billig och en typ av bil som inte kan sjunka avsevärt i värde.

/J

Publicerat i Arbete vs. Fritid och taggad , , , . Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

2 Responses to Inköp av andrabil – att spara tid

 1. Sven säger:

  Du kan väl lägga ut din ”snabb uträkning” som visar på ”1000 kr extra i utgifter per månad”

  • investerailivet säger:

   Försäkring, skatt, parkering, service och besiktning är 700 kr per månad. Förutsätter dock att man kan serva bilen själv såklart (enbart köpa material). 300 kr plus kostnaden för månadskortet kvar till drivmedel vilket utan problem täcker extra milen som kommer att köras.

   Värdeminskningen utgår jag ifrån att den är noll då jag tror att bilen kan säljas för minst lika mycket igen om ett år. Det vet jag inte förrän efteråt men hittills har vi lyckats bra med bilköp. Det gäller att ha tålamod tills rätta bilen dyker upp samt vara beredd att åtgärda småfel själv för att göra en bra bilaffär.

   För övrigt finns det potential att även minskar bränslekostnaderna för resterande långkörningarna då bränslekostnaderna borde vara 20% lägre per mil med den nya bilen.

   Ha en bra kväll

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.