Bolag inom livsmedelsbranschen

I helgen var det dags att hitta bolag som i någon form har med livsmedel att göra och som på sikt kan vara intressanta att investera i. Resultatet blev följande: Livsmedel

Fler bolag inom livsmedelsbranschen lär hamna på vår aktielista, men detta känns som en bra början. Det tar sin lilla tid att sammanställa data med utdelning, P/E, bokfört värde mm. Använder mig mycket av hemsidan finanzen.net, samt yahoos finance sida, för att kolla nyckeltal och historisk data på ett effektivt sätt. Sedan är det årsredovisningar som ska läsas, och det ska sättas en målkurs till vilken vi kan tänka oss att köpa. Just målkursen är intressant. De flesta bolag har majoriteten av intäkterna i annat land än Sverige. Ska man då ha en målkurs i SEK? Vårt sparande är till största del placerade i kontanter (SEK) i dagsläget. Min gissning är att svenska kronan kommer att tappa i värde mot andra valutor de närmaste åren. Även om vissa bolag kan kännas dyrt i USD idag, så kommer avkastningen i SEK antagligen vara högre om några år. Det känns även bra att investera i Tyskland, Holland, Schweiz mm. Även om EMU skulle falla sönder, så kommer troligtvis de starkaste länderna att uppvärderas.

/J

Publicerat i Ekonomi med fokus på investering och taggad , , . Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

4 Responses to Bolag inom livsmedelsbranschen

 1. Oskar säger:

  Vet inte var du drar gränsen för ’livsmedel’ men möjligen saknar jag från min horrisont några bryggerier på denna lista, för att nämna några Carlsberg, Kopparbergs i danmark och sverige men det finns ju även andra i världen? Eller tycker du att det är en för vid definition av livsmedel:-)

  • investerailivet säger:

   Bryggerier borde självklart finnas med. Dock så har jag inom ölsorterna jag själv tror mest på (för att jag själv köper dessa) bara hittat familjeföretag som inte är börsnoterade. En annan sak är licenstillverkningen. Coca Cola är det säkraste varumärket som finns antagligen, medans mindre namn känns mer riskfyllda lite svårt att veta hur efterfrågan på dessa är om tio år. Självklart kan Carlsberg växa mer på några år än Coca Cola också. För tillfället är det lite mindre fokus på svenska aktier, jag tycker att man får mer bolag för pengarna utomlands. Det ändras såklart ifall börsen i sverige gått ner och SEK likaså, då ska det viktas om. Listan kommer uppdateras i takt med att vi hittar fler bolag inom branschen.

   Tycker för övrigt att man just i tyskland hittar otroligt många bra bolag som är nischade med hyfsat direktavkastning dessutom.

   Kul att det inte enbart ge oss nya idéer utan även kan underlätta för andra 🙂

   Ha en bra dag!

 2. Oskar säger:

  Glömde säga tack, jag gillar dessa sammanställningar för de ger mig ny input inför framtida investeringar!!!

 3. Oskar säger:

  Har förnärvarande Kesko, Axfood och Kopparbergs och skulle även jag med tiden diversifiera utanför sverige och Norden….

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.