Börshändelser

Både E.ON och Fortum har gått ner en bit till nu. Det börja närma sig nivåer som vi har satt som mål att köpa på. Jag tycker att det är mentalt svårare att köpa aktier som under lång tid varit i fallande trend. En fördel är dock att jag följt E.ON länge och även varit med under perioder där kursen gått från 20 ner till 12 upp till 19 för att sedan falla ner till 13 Euro igen. Innan köp ska vi jämföra på vilka områden båda bolagen kommer att tjäna sina pengar i framtiden. E.ON meddelade i veckan att den negativa lönsamheten i gaskraftverken inte är hållbar längre. Avstängningen kan innebära en risk för Tysklands elförsörjning. För tillfället ligger utsläppsrätterna på 5 Euro per ton CO2 istället för 17 Euro, vilket innebär att smutsig el för tillfället är billigt. Vidare kommer reglerna antagligen att ändras, då det återigen måste hamna på en högre nivå för att mer miljövänlig el ska genereras och gamla kolkraftverk blir mindre lönsamma.

Efter rapporten gick kursen i Apple ner en bra bit. Kassan är enorm och den framtida intjäningen kommer bestå ett tag till. Vi skulle själva köpa Mac-datorer om vi inte hade vår resa. Ipaden har varit en bra ”leksak” och inte heller Iphonen kan jag egentligen inte klaga på, förutom att mobilerna generellt slits för mycket och går sönder, och då köper jag hellre en billigare. Har man dessutom fastnat för Apples produkter en gång är det svårt att byta. Designen är första klass, användarvänligheten är unik och med Itunes som backup och möjligheterna till synkronisering av alla Apple-produkter i hushållet är det ett bra helhetskoncept. Jag kan nämna en släkting som jag rekommenderade att köpa en Ipad (att använda en dator var för krångligt). Efter köpet fixade vi appar och förklarade homeknappen, sedan dess är både skype, blocket, nyheter och mail vardag för den personen. Dessutom kan vi fast vi är 50 mil ifrån enheten göra uppdateringar, ladda ner nya appar, föra över musik och fixa kontakter åt den personen genom Itunes. Tyvärr kan jag inte släppa tanken att bolaget är/var mer värt än top tio listan av tyska aktiebolagen ihop (SAP, VW, Siemens, Mercedes mm.), så vi avstår ett tag till. Men även Apple kan vara köpvärt vid rätt pris.

/J

Publicerat i Ekonomi med fokus på investering och taggad , , , , . Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

One Response to Börshändelser

  1. Oskar säger:

    Apple är något så ovanligt som ett konsumet bolag som säljer på kvalitet och högt pris och samtidigt tjänar pengar. Om man tittar på hur alla andra göra borde detta vara som humlan som egetligen inte kan flyga men gör det ändå. Medan H&M är ute och letar efter ännu billigare och tunnare bummulstygen att sy sina kläder i och sen kränga för 199kr st sitter Apple och tänker ut hur man kan göra produkten ännu bättre och därmed forsätta att ta 20 000 kr för en dator som alla andra tillverkare säljer för 7 000kr. Själv har jag en MacBook Pro hemma och en Iphone och Ipad på jobbet. Mycket nöjd. Tror forfarande dock att aktien kanske är lite dyr…..trots bra bolag…

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.