Hitta bolag att köpa samt tankar kring ISK

Det har varit en intensiv helg. Bilmek, äventyrsbad och kalas fick oss att vara utan datorer hela helgen. Inga årsredovisningar, inga kalkyler och inga jobbansökningar blev det, men ibland är det bra att bara fokusera på nuet.

Det är inte lätt att sitta med en summa pengar som man nu bestämt sig för ska investeras inom några månader. Att analysera bolag tar mycket tid, och just tid är något småbarnsföräldrar inte har obegränsat av. Jag har börjat skapa en lista på bolag som vi kan tänka oss att köpa, dock majoriteten inte till dagens värdering. Bolagen på listan är exempelvis sådana vi själva köper produkter/tjänster av eller vi tror på deras verksamhet och att det finns långsiktiga konkurrensfördelar. En del undervärderingscase hittar vi även inspiration till från andra bloggar (exempelvis Nordjyske Bank som http://agamintid.blogspot.se/ skrivit om). Det går inte att upptäcka alla dessa möjligheter själv, man kanske måste analysera tio bolag inom samma bransch och marknad för att få upp ögonen på just ett sånt case.

Tanken är att vi ska samla kort information i loggen om företagen, både kvantitativa samt kvalitativa. Jag har även satt igång med att hitta alternativ till att koppla aktiekurserna till loggen så att dessa uppdateras varje gång man öppnar filen. Loggen kommer att kräva många timmar att färdigställa, men vi kommer att vara intresserade av de flesta bolagen i många år framöver, så den tiden vi lägger nu kommer förhoppningsvis spara tid i framtiden. Jag är inte helt nöjd med möjligheterna som depåsidorna ger en, det enda som skulle kunna ersätta loggen vore Reuters, dock har jag för mycket smålänning i mig (eller en för liten portfölj) för att betala avgifterna. Jag vill själv kunna jämföra mina tio favoritbolag inom en bransch och direkt se nyckeltalen som är mest intressanta för just dessa, eller se kommentaren som jag skrev för ett år sedan varför vi inte valde att köpa. Även branscherna ska kunna jämföras på ett bra sätt.  När bolagen hamnar nära vår köpkurs kommer vi att kolla närmare på aktien igen innan vi ska köpa dessa. Jag hoppas kunna hålla koll på kanske 200 bolag så småningom.

Exempel på första utkast på loggen:

Aktielista exempel

Vi ska de närmaste månaderna försöka att investera minst 50% av våra likvider (beroende på hur aktiemarknaden utvecklas generellt). Uppskattningsvis ska vi hitta minst 5 aktier som vi verkligen tror på att äga långsiktigt. Just nu kollar vi efter branscher som är lågt värderade av marknaden (exempelvis telekom och energi). Ställer oss frågan om vilka bolag i branschen som har bästa förutsättningar att öka lönsamheten igen eller efterfrågan på deras tillgångar kommer att öka (det är inte enbart siffror som räknas).

Det ska även hinnas med att planera om bolagen ska köpas in till nya ISK eller vår traditionella depå. Utgår man ifrån att en aktie ska dubblas i värde är frågan om det fortfarande är att föredra att köpa den i ISK. Det är nog många nationalekonomer som räknat på hur mycket skatt staten ska tjäna på att implementera ISK. Skatten kommer oavsett om tillgångarna ökar eller sjunker i värde att rulla in till staten (jag kan inte förbise tanken att det faktiskt liknar fondavgifterna). Inga vinster kan kvittas mot förluster. Beskattningen sker på nominella summor (hög inflation innebär hög skatt så småningom). Det är väldigt förmånligt för tillfället med historisk låg ränta. Men vad händer om räntan går upp, någon som har räknat på en break-even? Mest aktuellt är det för aktier som inte lämnar utdelningar till sina ägare utan återinvesterar hela vinsten, just sådana som vi ska köpa till vår son och lägga i lådan i 20 år alternativt sälja när vi anser att bolaget fått sin rätta värdering och det finns bättre alternativ. Dessa aktier ska självklart köpas i vanliga depån. Sen är det inga svårigheter att sälja innehaven från ISK och köpa i vanliga aktiedepån såklart. Men kommer föräldrar att byta depå till sina barns sparande när ISK:n inte är det billigaste alternativet längre? Kommer majoriteten av Sveriges privatsparare att räkna på vad som är mest lämpligt (och sedan handla därefter)? Min gissning är att ännu färre kommer vara intresserade av att behöva deklarera sina aktieaffärer i framtiden.

/J

Publicerat i Ekonomi med fokus på investering och taggad , , , . Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Både kommentarer och trackbacks är för närvarande avstängda.

Kommentarer är avstängda.

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.